måndag 16 mars 2009

Mindre bra mat

My first strawberries of this season...

Bild: Anushruti RK

Jag har tidigare skrivit om frukt och grönt som är mer respektive mindre besprutad, Men hur är det med annan mat. Via Sprig fick jag tips om den här listan på mat som man helst inte skall äta så ofta:
1. Odlad lax
2. Konventionellt odlad paprika
3. Konventionellt odlade jordgubbar
4. Tandnoting (Chilean Sea Bass)
5. Konventionellt odlade persikor
6. GMO majs
7. Blåfenad tonfisk
8. Kyckling
9. Konventionellt odlade äpplen
10. Kött från djur som fått rBGH
Lax
Odlad lax innehåller högre halter av miljögifter än vildfångad lax men Dioxin och PCB kan också finnas i vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern. Uppdrag granskning har tittat närmare på fiskodling,
Paprika
Flest miljögifter vinner eller? Välj ekologiskt nästa gång du köper paprika så slipper du få i dig rester av bekämpninsmedel.
JordgubbarJordgubbar innehåller vitamin K (fyllokinon) men är ofta hårt besprutade med olika gifter mot svampangrepp och mögel.

Tandnoting
En torskart som lever länge vilket inebär att de tlagars göa halter av kvicksilver i fisken
Persikor
Dessa är hårt besprutade och har dessutom ett tunt skal som gör att gifterna tränger in i fruktköttet.
Majs
Genteknik är en omdiskuterad teknik och EU har världens hårdaste lagstiftning kring genetiskt modifierade organismer MEN
Blåfenad tonfisk
Arten är rödlistad och innehåller dessutom ofta höga halter av tungmetaller. Livsmedelsverket varnar även för gasad tonfisk (för att få den att se färskare ut längre) som kan leda till histaminförgiftning.
Kyckling
I USA varnar man för förekomst av arsenik. I Sverige är det vanligare med Campylobacter som kan ge magsjuka. Det är viktigt att hantera det råa köttet rätt i köket,
Äpplen
Skala äpplen som inte är ekologiskt odlade. Du förlorar en del av näringsämnena som sitter i skalet men slipper rester av bekämpningsmedel.
Kött
Tack och lov är rBGH förbjudet i EU, en sak mindre att oroa sig för. Det är förbjudet att använda hormoner, eller andra ämnen med hormonell verkan, i syfte att stimulera tillväxt och produktivitet hos livsmedelsproducerande djur inom EU.

5 kommentarer:

 1. Såna listor... man kan ju få ont i magen bara av att läsa dem. Barn och babysar ska man vara noga med, men vi gamlingar tål väl lite skräp..

  Vi köper ekologiskt kött från Gröna Gårdar, gott.

  SvaraRadera
 2. Det relevanta är ju om det är skadliga doser av dessa medel. Att bara rabbla upp "gifter" låter som blind kemifobi.

  SvaraRadera
 3. Det relevanta är ju att vi ständigt utsätter oss för gifter geniom maten vi äter, kläderna vi har på oss, luften vi andras osv Det är inte kemifobi

  SvaraRadera
 4. Jag känner att jag är alldeles för slarvig när det kommer till äpplen. Jag är äpploman och köper oftast eko när det finns, men gör det inte det köper jag konventionellt ändå och mumsar glatt i mig 3 om dagen. Vad det gör med mig på lång sikt lär jag inte få veta förrän på just lång sikt. Svårt att motivera att förändra sig när det gäller sådant som är en bra bit bort. Människans inställning till klimatförändringarna är ett bra exempel på det.

  Såg förresten programmet om laxen. Blev upprörd men inte särskilt förvånad. Om det finns något som jag verkligen tackar nej till i min kost är det fisk. Jag orkar inte ta några risker. Otroligt många arter är hotade och det är en resurskrävande industri.

  SvaraRadera
 5. Anki:

  Det är relevant enbart om det är skadligt. Det mesta är skadligt i tillräckligt stor mängd.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin