lördag 28 mars 2009

Godis är fortfarande inte gott

Candy Stand

Bild: takahito

För ett bra tag sedan bloggade jag om att godis är inte gott. Jag skrev bland annat att det ibland kändes som om vi är de enda föräldrarna som inte låter barnen äta godis eller dricka läsk. Sedan dess har vi lättat lite på godisförbudet, barnen får t. ex äta godis på kalas MEN vi har ännu inte infört något "lördagsgodis". Tyvärr har det dock börjats tjata en hel del om godis på sistone, lillasyster skall t. ex skriva godisönskelista till påskharen vad hon nu har fått det ifrån. För tillfället tar vi det när det kommer så att säga, ibland får de glass på lördagarna, någon gång har de fått chips, läsk däremot får de inte.

- Att äta godis regelbundet är inte bara farligt för tänderna, säger Björn Sporrong. Det finns dessutom en koppling mellan fetma och tandproblem hos barn som bland annat kan bero på godisätande.

En ny undersökning från Trygg Hansa visar att 24 procent av barn under två år äter godis två till tre gånger i veckan. I undersökningen rekomenderas att man tillåter lördagsgodis för att slippa motivera varje dag varför andra dagar inte är godisdagar... Orkar föräldrarna inte argumentera mot en 2-åring kan man undra?

Godis med besk eftersmak
Ordet "lördagsgodis" dök upp först i mitten av 1950-talet. Då genomfördes vad kallades Vipeholmsexperimenten. Under 1940- och 1950-talen var svenskarnas tänder i dåligt skick med mycket karies och forskare ville naturligtvis ta reda på varför. De utförde tester på de funktionshindrade på Vipeholms sjukhus, en anstalt för "sinnesslöa" i Lund. Patienterna fick massor av godis, famförallt en seg kola kallad Vipeholmstoffee. När experimentet avslutades efter ett tiotal år visade det sig att patienterna hade fått hål i tänderna, i många fall helt förstöra tänder. Men forskarna hade fått klart för sig att det inte var bra att äta godis varje dag, framför allt inte mellan måltiderna och att tandborstning skulle uppmuntras...


Läs mer!
Vad är det för färg i godiset?
Härdat fett och löss i godiset

3 kommentarer:

 1. Mörk choklad, nötter, frukt, det ät ju bästa godis. Våra fyra barn fick på lördagarna dela ungefär vad EN kompis fick. De var rätt nöjda (?), och idag som vuxna är de riktigt nöjda med att vi ransonerade chips och läsk. (Alla äter hälsosamt och nästan ingen godis alls nu.)

  SvaraRadera
 2. P.S.
  Och de fick aldrig godis som belöning (eller straff).

  SvaraRadera
 3. Vi har ett barn av varje. Storebror äter lite godis och skulle nog föredra frukt eller oliver. Lillen vräker i sig så mycket han får, men bara på lördagar!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin