torsdag 12 mars 2009

Halva lönen

Piggy savings bank

Bild: Alan Cleaver

- Antingen måste man minska sina utgifter drastiskt eller så kan det gå illa, säger hon. Det första man ska prioritera är boendekostnader och försäkringar. Allt som går att dra in på ska bort tills ens privatekonomi har stabiliserats.
I Göteborg skall varslade kunna få hjälp att lära sig leva på halva lönen. Det är konsument Göteborg som erbjuder utbildning och rådgivning till varslade och arbetslösa vilket kanske kan behövas för i Västra Götaland ökar skulderna lite mer än genomsnittet för övriga landet. Det är ju ingen bra idé att förtränga sina skulder eller rent av ljuga om sin ekonomiska situation.
Men vad kan man göra för att ha beredskap för eventuella dåliga tider även innnan man själv drabbas? Fundera över vad du kan göra för att förbättra din ekonomi. Kan du öka inkomsterna eller minska utgifterna? Här är några tips att fundera över:

1. Se över sparandet
En av tre svenskar säger sig inte ha något sparkapital men med en buffert har man lättare att hantera oförutsedda utgifter

2. Se över de fasta kostnaderna
Undvik att nyteckna dig för olika typer av abonnemang som mobil, bredband. Ju mindre fasta kostnader du har ju lättare kan du anpassa ekonomin efter plånboken .

3. Best of Blocket
Rensa i förråden och sälj av prylarna du inte använder, barnens urväxta overaller, glassmaskinen eller våtdräkten som blivit för liten.

Läs mer!
Så blir du av med dina skulder
5 enkla tips - spara 2 086 kr i månaden

6 kommentarer:

 1. Min lösning presenterades i bilden ovanför. Min fru tycker att jag ejakulerar små pengar och sprider dem överallt. Har säkert en månadslön i mässing hemma. Underbar sparbössa en sån måste jag ha.

  SvaraRadera
 2. Jag har förbjudit maken samla på pengar, han städade och bara 50 öringar fanns några tior.. Nu handlar jag mat och parkerar jag och annat för resten. Hunrdalappar... har inte räknat. En annan gång städade jag utländsk valuta, blev också en rejäl slant.

  Försäkringar har vi ofta betalat dubbelt, helt i onödan, för man orkar inte ha koll på alla detaljer, finstilta..

  Boende är inte lätt att ändra, vi bor betydligt billigare i hus, än i en lägenhet nu.

  SvaraRadera
 3. Maria Hansson12 mars 2009 23:46

  Jag försöker redan nu att leva på halva lönen, och spara resten... det går någorlunda, har bara jobbat i 8 mån efter 3 år på CSN-beloppet. Nu har vi sålt av så mkt på blocket att det börjar bli tomt på möbler hemma, vardagsrummet behöver vi fixa textilier till, där ekar det... nu har vi bara det vi behöver, mer eller mindre:-)

  SvaraRadera
 4. Strunta i att skaffa bil. Bilar kostar enormt mycket pengar och utan den får du bättre motion. Vissa klarar sig knappast utan bil, men de flesta skulle faktiskt göra det. Avstånden är för de flesta svenskar inte så astronomiska.

  SvaraRadera
 5. Hannele - försäkringar är jobbigt, man vill ju vara välförsäkrad utan att behöva betala för mycket

  Maria - det låter som en bra idé, att inte växla upp sin livsstil

  Theodor - absolut. Jag ser fram emot börja ta bussen igen efter ha varit tvungen att bilpendla i ett halvår. Tänkte börja försöka cykla mer också.

  SvaraRadera
 6. Oj vad bra tips! Speciellt det där med bilen.
  Själv lever jag (självvalt) på en 75%-lön som ger 15 000 före skatt. Har ingen bil och inte ens ett körkort och bor i Umeå. Möts av skepticism angående körkortet men brukar kontra med att den dagen jag behöver ett körkort, ja då skaffar jag det helt enkelt.

  Att växla ner sin livsstil kan vara svårt för många, de vill ha sina inrutade bekväma liv med Thailand-resan en gång per år. Att prova på att inleda ett köpstopp kan ge stora effekter, det gäller att se det hela som ett test, en utmaning. Belöningen är de hopsparade pengarna efteråt och att få återgå till det vanliga köpandet igen. Men det är nog vanligt att man inte gör det, utan fortsätter tänka i köpstopp-vanor.

  Mitt tips är att sätta undan 1500-2000 kr i månaden på ett sparkonto, gärna i en helt annan bank än den du betalar räkningarna med. Pengar du inte ser slösar du inte heller med.

  Jobbar du 100% så prova att växla ner, kanske till 80% så att du är ledig t ex fredagar eller en timmes förkortad arbetstid om dagarna. Växla samtidigt ner dina utgifter, kan du göra dig av med bilen? Byta till en mindre bostad? De flesta lever i för stora bostäder, där vi betalar hyror som inkluderar stora förråd som väller av gamla prylar. Tänk på att en del av din hyra går att till att betala för allt detta skräp!

  Ett sista spartips: Byt gymkortet mot promenader (gärna till och från jobbet), cykling, löpning och hemmagympa istället, men behåll dina inarbetade traningstider så att du fortsätter träningen.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin