tisdag 3 mars 2009

Kackel runt knuten

Bild: daerchwing

I helgen besökte vi Nordens ark där barnen bland annat hjälpte till att mata djuren på lantgården. Nordens Ark arbetar för att rädda och bevara hotade djur som de nordiska lantraserna.
Via P-M Nordqvists blogg Lifefeed fick jag tips om att Kycklinguppfödning i tätorter blir allt mer populärt i USA. Tydligen är "urban poultry" ett begrepp som blivit allt mer populärt i USA de senaste åren, dvs människor som bor i städer och som börja föda upp höns. Givetvis finns det även en tidning för den här målgruppen, Backyard Poultry Magazine har en upplaga på 80 000 ex och ges ut 6 gånger per år. Det finns en mängd relaterade webbplatser som urbanchickens.net, TheCityChicken.com och Backyardchickens.com.
Enligt många beror trenden både på de rådande ekonomiska omständigheterna och på det ökade intresset för närodlat. Newsweek skriver t. ex i artikeln The Craze For Urban Chicken Farming om New York bor som har höns för äggens skull och som säljer sitt överskott till kvarterskrogarna.

Sverige
I Sverige behöver man för det mesta inget tillstånd om man bor i tätort så länge man inte har fler än 5 höns och ingen tupp. I Göteborg ska du ha tillstånd enligt miljöbalken om du inom detaljplanelagt område har fler än 4 höns. Enligt Miljöförvaltningen är det många som söker tillstånd oavsett antal. Många som har höns i Sverige väljer att skaffa lantraser som Hedemorahöns eller Bohuslän-Dals Svarthöna.

Boktips!
Vill du fördjupa dig mer i ämnet finns boken ”Höns – raser, skötsel, uppfödning” av Karin Neuschütz, Kristina Odén och Tore Hagman. Där kan man lära sig mer om val av ras, skötsel, foder, sjukdomar och hur man bygger ett hönshus.

Läs mer!
En hemsida om lantrashönor.


På Nordens ark kan du köpa djur! Har du inte möjlighet att ha höns eller andra husdjur kan du bli fodervärd eller fadder.

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin