Bild: Eva the Weaver
Art After work - Onsdag 4 mars kl. 18.00 på Göteborgs konsthall
Enligt polisen och Migrationsverket uppskattades det, år 2008, finnas 10-15.000 papperslösa flyktingar i Sverige, och av dessa var, enligt Rädda Barnen 1000- 1.500 barn. Samtidigt vittnar många som arbetar med gömda flyktingar i Sverige att antalet ökar, främst som en effekt av att restriktiviteten i asylbesluten har ökat kraftigt under det senaste året.
På Göteborgs Konsthall visas just nu fotografier av Yto Barrada, där hon skildrar staden Tanger, en stad präglad av närheten till Gibraltar sund. Här samlas människor från hela Nord- och Västafrika i väntan på att försöka komma med en av de båtar som smugglar människor över till Europa. Många sänds tillbaka och andra förlorar livet då någon av de ofta sjöodugliga båtar de färdas i förliser. Men några lyckas ta sig över och börjar ett liv längst ned i samhällets hierarki som rättslösa, illegala invandrare.
Både i södra Europa och här i Sverige finns vårdpersonal som vill kunna hjälpa alla som behöver vård, oavsett om de har uppehållstillstånd eller inte. En av dem är Anne Sjögren, sjuksköterska och projektledare för Rosengrenska stiftelsen i Göteborg. Vi får möta henne och en kollega och höra dem berätta om sina erfarenheter. I snart 11 år har Rosengrenska funnits som ett frivillignätverk i Göteborg och har idag flera hundra aktiva läkare, sjuksköterskor, psykologer, sjukgymnaster, tandläkare, tolkar m.fl. som ställer upp ideellt. Rosengrenska ingår tillsammans med ca 30 andra organisationer i ett "Rätt till vård initiativ" som arbetar för den mänskliga rättigheten till sjukvård. Sverige är ett av de länder i Europa som är sämst i frågan. Den humanitära grundtanken har gjort att Rosengrenska sedan 2008 samarbetar med Röda Korset, region Väst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar