måndag 9 mars 2009

Matmåndag - Klimatsmarta viner


Bild: katiew
Vin var en till synes onödig sak som jag faktiskt unnade mig under mitt köpstoppsår. Jag köper i princip alltid ekologiskt vin och en favorit just nu är det vita Terre Laviche. Men hur är det egentligen med vin och miljö?BK Wines sida diskuterar Jack Jakobsson och Per Karlsson 2009 års vintrender; hur kraven kommer att öka när det gäller vin och vinhanteringen ur ett s.k. klimat- och miljöperspektiv.

"Vi har ju redan trenden mot eko-viner som kommer att hålla i sig men oaktat denna så går det inte att släta över att praktiskt taget allt vin som konsumeras i Sverige saknar miljötänkande värt att nämna".

Vinagenter kommer att lyfta fram miljö- och klimatargument så gott de kan och på längre sikt kommer miljötänkandet att få genomslag i vinnäringen. Men många producenter som arbetar miljömedvetet är inte så intresserade av att marknadsföra detta;

"När man frågar dem varför de inte skyltar mer med det säger de ”jag vill att vinkonsumenten ska köpa och uppskatta mina viner för deras kvalitet och smak, inte för att de har en viss eko-etikett”

Detta är något som jag har hört tidigare från Rolf Axel Nordström som driver Ängavallen bland annat En annan svårighet är själva begreppet ”ekologiskt vin” . Ett vin kan vara ekologiskt, men även ”culture raisonée” (resonabel odling???) eller biodynamiskt. Här kan du läsa om skillnaderna.

Vad säger vinagenterna och vinproducenterna?
Vinimportören Bibendum rapporterar att Southern Sun Wine Group, med vingårdar i Chile och Argentina, aktivt arbetar med klimatstrategier. I samarbete med Carbon Neutral Company klimatkompenserar de sina vintransporterna. Southern Sun Wine Groups klimat- och miljöstrategi innebär även att utnyttja miljövänlig el, förnyelsebar energi samt att behandla och återvinna spillvatten från deras vinerier. Spillvattnet används sedan för att bevattna vingårdarna.
Giertz Vinimport, marknadsledande på ekologiska viner i Sverige, har tillsammans med SIK undersökt vad transporten av vin kostar för miljön i form av koldioxidutsläpp. I deras sammanställning kan man se vad transport från olika länder "kostar" och välja efter efget samvete. De har även har tagit fram en miljöstrategi för sina viner där de ser över sina transportlösningar för att hitta det mest miljövänliga alternativet. De kompenserar sina transporter genom en omräkning till pengar, efter riktlinjerna för utsläppsrättermed och lägger motsvarande summa för att bidra till en bättre miljö.
Producenterna av Rioja lyfter fram just sina viner som extra klimatsmarta.

I slutändan handlar det väl mycket om tycke och smak, är man förtjust i viner från nya världen kanske man kan välja ett ekologiskt alternativ och men om valet står mellan ett konventionellt odlat rött italiensk tågtransporterat och ett rött ekologiskt italienskt lastbilstransporterat kan är det svårare.

Vilka viner väljer/gillar du?


Läs mer
Klimatsmarta middagar
Vin med bättre eftersmak

3 kommentarer:

  1. Jag besökte en vinfarm i England (!), där vinrankorna växte högt upp, i plockhöjd. Det blev bättre mot skadedjur, för luften kunde cirkulera bättre.

    SvaraRadera
  2. Jag önskar att man kunde få veta hur vinet hade transporterats! Typ att det står 20% bil 30% båt 50%tåg. Det skulle underlätta ens val. Misstänker dock att en sådan märkning skulle bli orimligt dyr.

    SvaraRadera
  3. Den stora skillnaden mellan biodynamisk och ekologisk odling är väl de ideer kring astrologi och andra häxkonster kom till Rudolf Steiner under hans andliga uppenbarelser.

    Beskrivs rätt bra här:

    http://www.dagensmedicin.se/asikter/blogg/gastbloggar/mats_reimer/2009/01/08/biodynamisk-astrologi-och-/index.xml

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin