tisdag 3 november 2009

Mindre avfall nu!

_MG_0057

Bild: brasil07


The movement is simple in concept if not always in execution: Produce less waste. Shun polystyrene foam containers or any other packaging that is not biodegradable. Recycle or compost whatever you can.

I artikeln Nudging Recycling From Less Waste to None beskriver NYtimes hur olika städer och företag siktar mot att minimera mängden skräp. Målet är "zero waste" eftersom soptipparna börjar fyllas och kostnaderna för att transportera bort soporna ökar. I Nantucket ligger mängden avfall som kommer till stadens återvinningsstation på samma nivå som tidigare men mängden avfall som går vidare till soptippen har minskat med 8% eftersom en hel del av materialet återvinns och även återanvänds (böcker och möbler som säljs vidare).
Green foodservice alliance är ett initiativ som syftar till att minska mängden biologiskt avfall, bland annat genom att kompostera restaurangavfall. Biologiskt avfall utgör 13% av den totala mängden avfall i USA. Genom att kompostera avfallet årför man näringsämnen till jorden och dessutom slipper man de metangaser som bildas när organiskt material bryts ner utan lufttillförsel,
I Sverige
För restauranger och flerfamiljsbostäder finns det kompostmaskiner som snabbt reducerar det organiska avfallet med ca 90% eller mer. Andra alternativ är avfallskvarnar eller avfallstankar. Hamburgerrestaurangen Max satsar på att kompostera eller röta alla matrester. Dessutom återvinns all olja och går tillbaka till industrin. Restaurangen vid Gunnebo Slott & trädgårdar har tittat på olika komposteringsalternativ. Tidigare hade de komposter för trädgårdsavfall i köksträdgårdarna, för att det är en naturlig del av en ekologisk trädgård men tyvärr fungerade komposterna som förökningsplats för spansk skogssnigel. Nu provar de en gödselplatta där de blandar trädgårdsavfall med stallgödsel från deras djur. Den ligger utanför trädgården och stallgödeln ger högen en temperatur och ett klimat som sniglarna inte trivs med. Restaurangavfallet transporteras dock bort men planer finns på en en miljöstation där även restaurangavfallet skall varmkomposteras.
Men allra bäst så klart att minska avfallet genom att planera smartare.

Mer
Odla squash i komposten
Tre hamburgerjättar svarar på 11 frågor i rafflande miljö-duell
Idre Fjäll gör jord av kompost

2 kommentarer:

  1. Bra, fast inte lätt. Vi har komposterat trädgårdsavfall och grönsaksrester snart 20 år, det är mysigt att få egen jord (sniglar kan vara ett problem, men jag struntar i dem nu..)

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag nominerade Din blogg till en "Creative Blog Award", läs mer om hur Du ( om Du vill ) antar utmaningen på min blogg :-)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin