onsdag 4 november 2009

Lästips 1: Glädje om än så ytlig som baserad på pengar är också glädje.

Marge

Bild från helgens Halloweenfirande :-)

De som skriker mest mot kommersialismen och shoppandet bör tänka på att ur den stora ekonomiska utvecklingen avknoppas till exempel ny teknik av alla slag. De nya medicinerna, den nya operationstekniken, de nya metalllegeringarna, användningen av datorer och mycket, mycket annat är en följd av en ständigt rullande ekonomisk process.

För två veckor sedan besökte jag Sandvikens folkbibliotek och pratade om köpstopp. De resulterade i intervjuer i både Gefle Dagblad och Arbetarebladet. Häromdagen publicerade Tord Bergkvist,f d politisk redaktör på GD en krönika där han kritiserar personer som "vill utforska livet, leva enkelt, förhindra miljöförstöring, så kallade containerdykare och så vidare"

Jag rycker att han har fel i rätt mycket å andra sidan tar jag heller inte åt mig av det han skriver efter jag inte anser mig skrika mot shopping och kommersialism. Som jag ser det är dessutom frivillig enkelhet något helt annat än att ha ont om pengar i form av ofrivillig fattigdom eller att tillhöra de låginkomstgrupperna som alltid dras fram i sådana här sammanhang, pensionärer och ensamstående föräldrar.

3 kommentarer:

  1. Tack för en intressant blogg!
    För att vara en förespråkare för konsumism uppvisar Tord Bergkvist en förvånande brist på förståelse för marknadsekonomins mekanismer. Ekonomisk utveckling har ingen koppling till mängden materia som vi köper. I annat fall skulle exempelvis elektronikbranschen skicka oss i fördärvet genom sin förmåga att ständigt göra produkterna mindre och lättare, med högre och högre kilopris som följd. För att inte tala om programvarubranschen, som gjort sig nästan helt fria från fysisk distribution.
    Påståendet att "ur den stora ekonomiska utvecklingen avknoppas till exempel ny teknik av alla slag. De nya medicinerna, den nya operationstekniken, de nya metalllegeringarna, användningen av datorer och mycket, mycket annat" är sant i sig men snarare ett argument emot konsumism. Marknadsekonomin producerar vad det finns efterfrågan för, både privat och offentligt. Väljer vi att lägga mycket resurser på prylar, kommer forskning och utveckling att fokusera på fler nya prylar. Lägger vi istället mer pengar på sjukvård eller datoranvändning, ja då kommer fler duktiga människor att utveckla ny teknik inom dessa områden. Detta är lätt att förså med ett praktiskt experiment: Nästa gång du känner lust att köpa en ny pryl, skänk istället motsvarande belopp till Cancerfonden. Läs sedan på deras hemsida, eller ring dem, och fråga vad du får för ditt bidrag.

    SvaraRadera
  2. Klart att frivillig enkelhet är något annat - den är ju frivillig! Men jag tror det är det som sticker i ögonen på dem som inte har resurserna, att någon självmant vill dra ner på utgifterna trots att han eller hon inte behöver. Vad gäller den här debattartikeln så är den tämligen dålig eftersom den bara presenterar ett gäng klyschor utan att ens försöka leverera några konkreta bevis. Jag tror förvisso att konsumtion är bra för det här samhället, eftersom vi lever i en kapitalistisk värld där pengar regerar. Ingen konsumtion, inga jobb, har ju blivit extra tydligt nu när ingen längre köper några nya Volvo-bilar. Men visst är det sjukt när en ekonomisk lånekris i USA kan påverka oss så illa i Sverige... det känns inte som ett bra eller hållbart samhällssystem!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin