måndag 9 november 2009

En korttemavecka om vatten

The world of water

Bild: Snap®

Den här veckan handlar det om vatten!

Tisdag: Våra hav
Onsdag: Recension av boken Bottlemania
Torsdag: Flaskvatten
Fredag: En liten film om att spara vatten

Vatten är väl ingen bristvara i Sverige? Nej, även om vissa delar av landet ibland har problem med torka, särskilt sommartid så har vi ingen brist på vatten. Men all vattenanvändning innebär energiförbrukning. När du tar en snabbdusch sparar du vatten men också den energi som skulle gått åt för att värma upp vattnet. Dessutom krävs energi för att driva pumpar som transporterar vattnet från vattentäkterna till hushållen, energi- och resursanvändningen för att rena och transportera avloppsvatten. Genom att spara vatten och i förlängningen energi, minskar du på de utsläpp som orsakas av energiframställningen.

Hur kan du spara vatten?

 • Stoppa läckage. En droppande kran kan förbruka ca 15 kubikmeter vatten per år. En strilande kran (som en grov synål) kan förbruka ungefär 300 kubikmeter. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på 700 kubikmeter per år.
 • Diska och tvätta med fulla maskiner. Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran.
 • Om du ändå skall köpa nytt se till att byta ut toaletter och kranar byt till eller bygg om, till snålspolande och energieffektiva varianter.
 • Gamla kranar och duschmunstycken kan bytas ut mot snålspolande.
 • Duscha i stället för att bada i badkar eller bada två stycken på en gång!
 • Undvik att låta kranen i handfatet rinna när du rakar dig eller borstar tänderna.
 • Duscha snabbt och håll duschhandtaget i handen i stället för att fästa det på väggen.
 • Du kan också spara på energi och resurser genom att spola ut rätt saker i avloppet såtänk på vad du spolar ner!


Bild: Denver Water

I Denver driver Denver Water en kampanj för att få folk att spara vatten, kampanjen heter "Use only what you need". Reklambyrån bakom kampanjen som till stora delar bygger på sk. "guerilla marketing" heter Sukle Advertising + Design.

Mer
Spara vatten med bättre vanor och moderna armaturer
Grey Water Waste System for your home

2 kommentarer:

 1. Bra att du tar upp vatten och dess bidrag till energiförbrukningen! Ser fram emot att läsa de kommande inläggen. I vårt land som är rikt på sjöar och kust har nog många svårt att inse vattnets värde som råvara.

  En aspekt som du berör är vad vi häller i vattnet. Förutom att tvätt- och diskmedel belastar reningsverken, så är de också resurskrävande att tillverka. Tidigare användes ovisp fossila råvaror, är osäker på om så fortfarande är fallet.

  Dessa starka kemikalier är också i många fall helt överflödiga. Har själv tvättat flera maskiner med indiska tvättnötter, en torkad tvålhaltig frukt, och det funkar utmärkt för normalsmutsad tvätt. Mer om detta här.

  SvaraRadera
 2. Bra tips. Funderar bara på "undvik att diska för hand"; om man inte sköljer disken under rinnande vatten är väl ändå handdisk det bästa alternativet? Det går inte åt särskilt många liter vatten och diskmedlet är (förhållandevis) milt. Diskmaskinen drar el och använder starkt (frätande) diskmedel. Har man dessutom t.ex. fjärrvärme värms vattnet mer energismart av den än av el. I övrigt håller jag med :-)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin