torsdag 30 oktober 2008

Målmedveten

Bild: St0rmz

Det är så lätt att fastna i allt som man måste göra för att få tillvaron att gå ihop. Även om man trivs med jobbet och sitt boende är det inte alltid så lätt att ta tag i det där man skulle vilja pröva på eller en hobby som man gillade för några år sedan. Artikeln Making Room For Non-Material Goals handlar om att avsätta tid och energi för nya mål som inte har med jobb eller boende att göra, som att börja sjunga i kör, skriva fantasynoveller eller ta upp aikidon igen.

Själv har jag anmält mig till Göteborgsvarvet, mycket för att komma igång med min träning. Jag sprang visserligen varvet för 5 år sedan (innan barnen) men det kommer nog inte att hjälpa mig nu. Dessutom har jag ännu inte köpt några joggingskor. Ett annat mål är att laga sufflé. Notera att målet inte är att lyckas med en sufflé utan att helt enkelt prova att tillaga sufflé - något jag aldrig tidigare har gett mig ikast med.

Vilket är ditt eller dina mål?


Hos Mat & Politik hittade jag följande recept på ostsufflé för två personer:

30 g ekologiskt smör
22 g ekologiskt vetemjöl
1,5 dl ekologisk mjölk2 ekologiska äggulor
3 ekologiska äggvitor
1,5 dl riven ost, typ Bergkäse, Comté, Gruyere, Parmesan, eller en blandning av goda inte för milda ostar
2 skivor Brie de Meaux eller annan god vitmögelost
salt
god svartpeppar
en nypa ekologiskt starkt paprikapulver
en nypa muskot 1. Smöra två portionsformar med raka kanter och strö i lite riven ost

 2. Sätt ugnen på 200 grader

 3. Värm mjölken i en kastrull och smält smöret i en annan.

 4. Blanda mjölet i det smälta smöret och låt det skumma utan att ta färg i två minuter

 5. Ta kastrullen med smör och mjöl från värmen och slå i den kokande mjölken och vispa ordentligt så att det blandas jämnt

 6. Rör ner två nypor vardera av salt och peppar, samt en nypa vardera av paprikapulver och muskot

 7. Sätt kastrullen på värmen och låt den tjocka smeten koka under omrörning i en minut

 8. Ta kastrullen från värmen

 9. Rör ner äggulorna

 10. Smaka av för att kontrollera salt och kryddor

 11. Vispa de tre äggvitorna med en nypa salt till ett ganska hårt skum

 12. Klicka i en stor sked äggvita i smeten och rör om så att den blir tunnare och lättare

 13. Rör ner nästan all riven ost

 14. Vänd försiktigt ned resten av äggvitan i smeten med hjälp av en slickepott så att så mycket som möjligt av luften behålls

 15. Fyll portionsformarna med smeten, strö över lite riven ost och ställ in mitt i ugnen

 16. Sänk värmen till 175 grader och grädda i 18 minuter

 17. Lyft upp ett lock på varje sufflé med en kniv och lägg in en skiva brie

Går att förbereda till och med punkt 11. Enligt Mat & Politik är det "punkt 18 som gör det hela extra läckert".Serveringsförslag: en sallad med en dressing gjord på den överblivna äggulan, fransk senap, vinäger, olivolja, örtkryddor, salt och peppar.

5 kommentarer:

 1. Det är inspirerande att höra om andras mål och fundera över sina egna. Jag gillar att prova på nya saker. Men problemet som (nästan) alltid stoppar mig är att det mesta kostar pengar. Man kan nästan inte göra NÅGOT som inte kostar, förutom då fysisk aktivitet som man utför själv. Ja, ut i skogen och promenader osv. Men så fort man ska prova något nytt, så kostar det NÄSTAN alltid PENGAR. Jag själv skulle vilja prova silversmide. Fortsätta med min andra hobby, som också är ganska dyr. Någon gång SKA jag göra det, när vet jag inte. Ett lite mindre mål är att jag ska försöka mig på lite nya maträtter. Äta ska man ju och att prova på nytt är ju sällan fel =)

  SvaraRadera
 2. Jag bjuder på spindelbullar idag ;)
  Speciellt mammor måste ha lite roligt utanför jobb och hem, annars orkar man inte vara bra föräldrer.

  SvaraRadera
 3. Men så berätta hur ostsufflén blev för dig! Jag blir ju nyfiken. Att punkt 18 gör det extra läckert blir ju underligt när du slagit ihop mina punkter 3 och 4, så receptet slutar vid 17. Men då kan man ju fantisera alldeles gratis över vad punkt 18 är.

  Jag tycker att det är en rolig utmaning att försöka laga så god mat som möjligt till så lågt pris som möjligt. Nyss åt jag en underbar pastarätt på bara olja, lök, chili, vitlök, salt och peppar.

  SvaraRadera
 4. Jag har tagit upp barndomens ridningen igen! Trots att det snart är 4 år sedan jag flyttade ut på landet och då skaffade häst på nytt är det först de senaste veckorna jag haft en häst som jag vågat rida på igen. Och det är så roligt! Man får en sådan energi och inspiration att ta itu med vardagens alla tråk-måsten när man fått sin alldeles egna hobbytid!

  SvaraRadera
 5. K - jag hade lite problem med formatteringen ;-D
  Jag skall nog laga sufflén i helgen!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin