söndag 26 oktober 2008

Internationella Nalledagen 10 år den 27:e oktober

Teddybear

Bild: Darkmere

Internationella Nalledagen firas sedan 1998, på Theodore Roosevelts födelsedag den 27 oktober varje år och i år är det 10-års jubileum. Bakgrunden till nalledagen är att president Theodore "Teddy" Roosevelt åkte till Mississippi för att avgöra en gränsdispyt mellan Mississippi och Louisiana, den 14 november 1902. Väl där åkte gick han på en jakttur. De andra medlemmarna i jaktlaget hittade en övergiven björnunge och band den vid ett träd så att presidenten skulle kunna skjuta den, men Roosevelt vägrade att skjuta den försvarslösa björnen. Nästa dag ritade politiska tecknaren Cliffors Berryman en skämtteckning som föreställde Presidenten och björnungen. Teckningen tände fantasin hos butiksägaren, Morris Michtom i New York som bad sin fru, Rose, att tillverka två stoppade plyschbjörnar för att hedra presidentens agerande. Paret Michtoms döpte nallarna till "Teddy's Bear" och placerade nallarna i skyltfönstret i deras butik. Samtidigt som Michtom's tillverkade deras "Teddy's Bear" producerade det tyska företaget Stieff från Giengen i Tyskland sin ledade björn. 1903 introducerade Steiff sin ledade björn på Leipzig Trade Fair och en amerikansk köpare lade en order på 3.000 björnar. Resten är nallehistoria.
Källa: Marianne Clay, TeddyBear and Friends

Nalledagen på biblioteket

Många bibliotek firar nalledagen med olika aktiviteter vilket passar bra eftersom det är höstlov. På stadsbiblioteket i Göteborg blir det nallesagor mellan kl. 13-14. Ta med din favoritnalle och kryp upp i deras nallesagostol. Irene som läser nallesagor för dig från 2 år. I Kävlinge är alla barn välkomna att ta med sina nallar till sagostunden och på Sjöbo bibliotek invigs en utställning med nallar. Linköpings stadsbibliotek säljer varje år en speciell Biblioteksnalle.

Fler nalleaktiviteter
Skansen har ett omfattande program med allt från nalleparad till berättelser vid björnberget. Firandet är ett samarbete mellan Skansen, Junibacken och SOS-Barnbyar. Från och med 1 oktober kan alla barn som vill lämna sina gamla nallar och gosedjur till nalleinsamligen på Junibacken. Då får de ett diplom som tack och får följa med i den stora nalleparaden till Skansen tillsammans med nallar, cirkusartister, cyklar, häst o vagn mm. Efter firandet i Bragehallen på Skansen kommer alla nallarna att resa vidare till små hussar och mattar i SOS-Barnbyar.

1 kommentar:

  1. Intressant att få veta hur teddybjörnen fick sitt namn, roligt med namns ursprung överhuvudtaget.

    Har snart läst ut din bok, är i skrivande stund på på den 25:e november och ser fram emot december/julbiten. Väldigt lättläst och många fina tips som jag tar med mig!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin