tisdag 1 maj 2007

Utmaningen v. 17-18: Ut och handla elsparning!

Det har varit "långhelg" med mycket utflykter så jag ligger hopplöst efter både vad det gäller uppdatering och bevakning av bloggar. Idag hade vi tänkt att besöka Lärjeåns trädgårdar men det verkade vara stängt. Istället åkte vi ut till Gunnebo Slott & trädgårdar och fikade på medhavd picknick. Gunnebo kaffehus & krog erbjuder annars hembakade läckerheter och rätter tillagade av grönsaker från den egna köksträdgården eller av andra ekologiska råvaror.

Bett R World har en ny utmaning; Ut och handla elsparning! För att underlätta har hon lag tupp en bra shoppinglista:

  1. Lågenergilampor.

  2. LED-lampor.

  3. T5-lysrör.

  4. Ljussensorer, rörelsevakter eller timer.

  5. Grenuttag med strömbrytare.

  6. Elmätare som du sätter i strömuttaget för att se t ex vad dina stand-by-apparater drar (läs mer här).

Min fundering är vad man skall göra om man har ett lager med vanliga glödlampor (vi brukar köpa ett gäng när vi är på IKEA) ? Skall man byta ut alla befintliga glödlampor till lågenergilampor och skicka de utbytta + de oanvända till återvinning? Eller skall man vänta till man använt upp alla gamla? Det känns slösaktigt att göra sig av med oanvända glödlampor men det kanske i slutändan blir ett nollsummespel med tanke på sparad energi?

Läs mer!
På Ecoprofile diskuterar man problemet med kvicksilver i lågenergilampor.
CSR i Praktiken.se skriver om att "Byta ut glödlampor en bra affär för alla".

Bilden Lightbulb Sunset är tagen av Steffe med Creative Commons licens

1 kommentar:

  1. Att slänga oanvända glödlampor borde ha en större negativ effekt än att bruka dem. Låt säga att du betalar extra för att få förnyelsebar el, So far so good. Tänk på hur mycket energi som har gått åt till att framställa, transportera och ta hand om dina gamla glödlampor. Den miljöpåverkan som några glödlampor har är rätt ringa om man jämför med en längre bilutflykt. Ett tips är att inte köpa så mycket glödlampor, för när någon går sönder kan man inte byta direkt ;)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin