söndag 27 maj 2007

Miljövänligt boende på resan

Happy Hollow Motel

Helgen har tillbringats på resande fot. Vi hade sedan länge en släktträff planerad och på torsdag eftermiddag fick vi frågan om det gick bra att målaren satte igång redan fredag kväll. Visst, sa vi och bestämde oss för att åka söderut redan på fredagen. Första anhalten var Scandic i Halmstad. Scandic har sedan 1994 arbetat målmedvetet för att anpassa sina hotell till att bli ett av de mest resurseffektiva företagen inom hotellbranschen. Idag är samtliga svenska hotell svanenmärkta. Miljömedvetenheten märks bland annat på att man har sopsortering på rummet, påfyllningsbara behållare för tvål & schampoo och ekologiska livsmedel på frukostbuffén. I vårt hotellrum var dock golvvärmen i badrummet på max vilket gjorde att rummet höll en genomsnittstemperatur på ca 28 grader. Det kändes inte så miljövänligt och motverkar att man har bytt till fler snålspolande toaletter och ersatt glödlampor med lågenergilampor. För att elen skall fungera i rummet måste man sätta i sin rumsnyckel i en strömbrytare vilket gör att ljuset släcks och TV stängs av när man lämnar rummet (om man tar nyckeln med sig dvs...)


För miljön och samhället vill vi ta ett ekologiskt ansvar och detta har lett till att vår målsättning är att vara det mest miljövänliga hotellföretaget.

På lördagen åkte vi vidare till Skåne och tog in på STF vandrarhemmet i Magnarps Strand. Svenska Turistföreningen har Sveriges bredaste utbud av ekoturism med kvalitétsmärkningen Naturens Bästa. Bakom märkningen står Svenska Ekoturismföreningen som huvudman, tillsammans med Svenska Naturskyddsföreningen och Sveriges Rese- och Turistråd, med det gemensamma målet att verka för mer och bättre ekoturism i Sverige. Vandrarhemmet var trevligt och välskött men det verkades inte finnas någon miljötanke bakom. Det enda jag kunde hitta var uppmaningen om att släcka ljuset på toaletten när man var klar.

På söndagen åkte vi hem igen bara för att mötas av målaren som var i full gång. Det var bara att ta in på närmaste Scandic...
De finns säker de som tycker att hotell och resande borde kategoriseras som onödigt men vi hade inte kunnat gå på släktträffen om vi inte hade bott på vandrarhemmet. Att köra tillbaka samma kväll var inget alternativ med tanke på den pågående renoveringen. Denna släktträffen var den första sedan 1981 och vem vet om det blir någon nästa gång. Att stanna hemma med barnen med färg som inte har torkat och möblerna huller om buller var heller inget alternativ. Barn är anala vanemänniskor, hellre bad, saga och favoritdjuret på hotell än ett hem som luktar konstigt och där man inte får röra några av snickarnas spännande verktyg. Att vi inte har något kök gör ju inte saken bättre. Jag måste dock säga att vi har klarat oss utan take away hitills. Jag har lagat middag hos grannarna och vi har provat några av Maxis populäraste frysrätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin