torsdag 14 maj 2009

Downshifting för att irritera andra (?)

Colin likes power tools



Det kan kallas "downshifting", det kan kallas "klimatsmart konsumtion" och egentligen kvittar det lika. Idén tycks vara att sprida en känsla av obehag hos alla som konsumerar, speciellt om de konsumerar i onödan.
Åse Höijer kritiserar downshifting i en krönika på Skånskan.se. Hon skriver att människor som praktiserar frivillig enkelhet egentligen bara gör det för att jävlas med omgivningen...
Det intressanta i henne skrönika är även hur hon lyfter fram sin "manliga konsumtion". Kläder överkonsumerar hon minsann inte men hon gillar prylar, särskilt "nya maskiner".

Jag har nog aldrig stött på någon som intresserat sig för frivillig enkelhet eller downshifting annat än för sin och/eller sin familjs skull. Sen kan det väl hända att man berättar om sina positiva upplevelser men skuldbelägga andra är väl inte vad det handlar om.

Det händer ofta att jag får frågor och kommentarer om män och kvinnors konsumtion när jag är ute och föreläser och jag framhärdar alltid att det egentligen inte spelar någon roll om det är handväskor eller högtalare det gäller - konsumtion som konsumtion. Överkonsumerar sportbilar innebär det naturligvis en större miljöbelastning än om man shoppar skor i parti och minut men jag kan inte se att det ena är mer moraliskt rätt än det andra.

Så, är downshiftare mer irriterande än andra människor?

9 kommentarer:

  1. Det finns irriterande människor i alla kategorier. Det är främst de som anser sig ha rätt i alla lägen som är jobbigast.

    Jag tror att en 'sann' Downshiftare ger blanka katten i att försöka övertyga andra om konceptets förträfflighet - de är bara nöjda och glada. :)

    SvaraRadera
  2. Det är som att vara vegetarian - man provocerar genom att ha gjort ett aktivt och medvetet val.

    SvaraRadera
  3. Det kan vara viktigt att komma ihåg i den här diskussion att konsumtion av kläder, borrmaskiner och andra prylar trots allt står för en mindre del av vår miljöpåverkan, i alla fall när det gäller klimat, övergödning, försurning, biologisk mångfald. 15 % av klimatpåverkan t.ex. säger Naturvårdsverket. Det är maten, persontransporterna och energin i bostaden som är de "stora" bovarna enligt ett flertal konsumtionsstudier.

    Men visst finns den en spänning mellan de som börjar anpassa sin livsstil till en mer hållbar nivå genom att göra sig av med bilen, bo mindre, dra ner på/sluta flyga, minska köttintaget... Det märker jag redan i min egen bekantskapskrets.

    SvaraRadera
  4. Om folk tror att man blir veg(etari)an eller konsumtionsmedveten bara för att reta andra, så har de personerna antagligen rätt låg självkänsla eller nåt och bör nog jobba på det.

    SvaraRadera
  5. Det jag kan irritera mig på är reportage om ämnet utan reflektioner kring att det finns stora grupper av hushåll som inte kan välja en enklare livstil, de lever redan på marginalen och är inte alls nöjda med det, fattiga helt enkelt. Begreppet vänder jag mig mot också, jag tycker att det är upshifting i livskvalité det handlar om, när man förenklar vardage. Men normen är högkonsumtion, det är väl därför det benämns down...
    Tack Anki för bra ämnen!!

    SvaraRadera
  6. Läste en krönika (Metro?) att det är svårt att umgås med folk, som tillhör en annan löneklass... Riktigt rika kan man inte gå ut och äta med, och inte heller dom, som saknar pengar.

    Så ut och festa kan man göra bara med dom, som gillar samma sorts ekologisk mat, är downshiftare av samm atyp som man själv... Lika barn lejker bäst?

    SvaraRadera
  7. Maria H: Fast i ärlighetens namn så är många av de hushåll som du pratar om konsumenter av lyxprodukter som cigaretter, alkohol och snabbmat. Det är visserligen så att hushåll socialt lever på marginalen men någon verklig fattigdom är svår att hitta i dagens Sverige. Därmed inte sagt att relativ fattigdom är enkelt.

    Dock stämmer det ju att man kan ha ett klassperspektiv på det här och inse att många nerdragare går från en hög nivå av utsläpp till en något mindre hög medan de som redan ligger på en låg nivå hamnar utanför.

    SvaraRadera
  8. Större delen av Åse Höijers krönika handlar ju om att hon vill poängtera hur annorlunda hon själv är som shoppar borrmaskiner och andra traditionellt "manliga" prylar. Inte särskilt intressant att läsa om. Annars är det mest samma vanliga gnäll som drabbar t ex den som inte dricker alkohol. Även om man inte säger ett knyst om andras alkoholbruk så blir dessa andra ändå oerhört provocerade av att man inte dricker. Det kan inte bero på något annat än dåligt samvete, och dåligt samvete vill ingen ha så då försöker man överföra det på någon annan.

    SvaraRadera
  9. Jag tycker det verkar som att Åse Höijer är den som vill irritera! Jag blir irriterad över att hon tycker att jag irriterar henne när jag växlar ner. Bara för att irritera tillbaka så tänker jag inte irritera mig på att hon irriterar sig på att jag inte blir irriterad.

    HA! DÄR FICK HON!!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin