tisdag 22 februari 2011

Rädda sushin!


Bild: Camino

Sveriges miljöorganisationer har gått samman med livsstilsmagasinet Camino i ett gemensamt utspel som uppmanar svenska sushirestauranger att fasa ut ohållbart fiskade och odlade fiskar och skaldjur från sina sushimenyer.
Tillsammans med Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF, Greenpeace och sushibaren Rå Epok uppmanar Camino sushibranschen OCH konsumenter att jobba för att förnya sushin i Sverige.

Sushi är djupt sammankopplat med japansk kultur med alla sina nyanser. Men resten av världen är inte japaner. Istället för att servera samma "sushifiskar" överallt i världen borde branschen istället försöka hitta tillbaka till de principer som från början låg till grund för valen av arter i Japan, och sedan applicera samma principer på vårt egna geografiska område och biologiska förutsättningar. Det hävdar Casson Trenor, fiskexpert på Greenpeace i USA och författare till boken Sustainable Sushi, i ett reportage i magasinet Camino som utkommer under veckan.
Med dagens ensidiga användningen av ett fåtal arter som blivit sushibranschens signum gräver sushin sin egen grav.

En klassisk sushitallrik består ofta av fisk och skaldjur som kommer från ohållbart fiske och miljöförstörande odlingar. Odlingarnas värsting, tigerräkan, är i det närmaste standard på sushitallriken. Denna skapar både ekologisk och social katastrof där den odlas i nedhuggen mangroveskog. Både ål och blåfenad tonfisk fiskas så hårt att de riskerar att utrotas, och även bestånden av svärdfisk är svårt överfiskade. Det är hög tid att konsumenterna börjar efterfråga sushi utan rödlistade fiskar och skaldjur.
Det finns inga regler för att riset måste ackompanjeras av tonfisk, räkor och lax. Snarare handlar sushi om att nyttja lokala och säsongsanpassade råvaror. Själv väljer jag numera alltid vegetarisk sushi. Från början handlade det om att den klassiska laxsushin kändes osmaklig med tanke på hur man odlar lax. Numera är tofusushin min favorit tillsammans med avokadorullarna. Till och med omelettsushin går ner.

Läs hela debattartikeln och kommentera på SVT Debatt!

Lite inspirationMellanmåltips: falsk sushi
Evas pannkaks-sushi
Sill-sushi
Sushistrutar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin