Fotograf: Peter Knutson
I maj skrev jag om Marit Paulsen och hur jag inte alls kunde förstå hennes syn på ekojordbruk. Nu har jag själv haft möjlighet att läsa den omtalade "Lurad av laxen".
För det första måste jag erkänna att jag blev positivt överraskad. Boken var lättläst, rolig och intressant. Marit skriver bland annat om livsmedelskontroll och hur arbetet med livsmedel och jordbrukspolitik fungerar i EU.
Boken innehåller många resonemang som bygger på sunt bondförnut (helt i linje med Marits image). Jag håller dessutom med om mycket av vad hon skriver, i alla fall det som står i den första halvan av boken. Om matslöseriet exemplevis, hur vi slänger alldeles för mycket mat...
"Vill du göra något för miljön är det bättre att äta rester än att handla ekologiskt"Visst är det bra (och billigt) att äta rester, men man kan väl äta ekologiskt också - och dessutom veckoplanera och kompostera eventuella rester?
Vi är mer än sex miljarder människor som ska livnära oss på jorden, och var och en har till sitt förfogande ett kvarts hektar odlingsmark. Det betyder att vi på 2 600 kvadratmeter, en yta som inte är mer än drygt en tredjedel av en fotbollsplan, ska odla all vår mat, fibrer till våra kläder, foder till grisar och kycklingar och numera (tror vi) också etanol till de rika västerlänningarnas bilar. För var och en finns också ungefär den dubbla arealen i form av betesmark för att föda upp nötkreatur, får och getter.Samtidigt som boken kom ut i våras skrev Marit Paulsen i en debattartikel i DN att det var dags att slakta den heliga ekologiska kossan hon menar att "om vi vill vara solidariska ska vi i stället välja att odla extremt effektivt för att få mat åt alla".
Vore det då inte mer effektivt att inte slösa den begränsade arealen på betesmark utan istället äta mer vegetariskt? Och Marit skriver själv att inom en inte alltför avlägsen framtid måste vi ransonera nötköttet. Men jag kan fortfarande inte se hur det skulle vara solidariskt att låta andra lida av att vi tycker att det är mer effektivt att använda bekämpningsmedel.
All odling är konstlad
Marit framhåller "smarta supersystem" och effektiva monokulturer men med brasklappen att "det ska ske utan att negativt påverka vattnet under och runt åkern, utan att påverka djur, insekter och växter kring åkern och i och utan att onödiga föroreningar släpps ut i luften". Det går inte riktigt ihop... Dessutom tycker hon att "ett trist faktum är att dessa bolag i stort sett behärskar hela världens jordbruk".
I boken klagar Marit på att vi har kommit för långt från jorden och maten, samtidigt förespråkar hon storskaliga jordbruk vilket är det som har alienerat oss från början.
Men pudelns, förlåt -bokens - kärna är ändå att ekojordbruk är egoistiskt, osolidariskt och ineffektivt. Och jag håller inte alls med om det. Marit stöder sig på forskning som påvisar det ekologiska jordbrukets inneffektivitet men det finns även forskning som påvisar det motsatta.
Vi är lurade
Hur var det med laxen då? det skall ju vara så hälsosamt med fisk och inte minst med lax som har blivit vardagsmat på våra middagsbord. Problemet, menar Paulsen, är att det för varje kilo odlad lax går åt fem kilo foder, varav tre kilo är fiskmjöl. Detta (förutom att det är ett enormt slöseri) leder till utfiskning av haven och dessutom krävs det mängder av diesel för att fånga foderfisken. Så vad som å ena sidan är bra för hälsan är å andra sidan inte bra för ett uthålligt fiske och klimat.
Slutligen kan man tycka vad man vill om Marits bok men den har för upp debatten om livsmedelspolitik i allmänhet och det ekologiska jordbruket synnerhet på debattsidorna och det kan aldrig vara fel.
Marits 10 goda råd
1. Ät lite av allt, är aldrig mycket av enstaka livsmedel. Inget i butiken är så farligt att du inte kan äta lite grann – någon gång.
2. Om du vill hålla vikten – eller minska den – banta inte. Plocka sakta bort de nästintill osynliga kalorierna som inte ligger på din tallrik, framför allt den energimängd du dricker utan att kroppen räknar in dessa kalorier. Lär handen att inte ta godbiten, den som är så pytteliten. Strängt taget ska du enbart äta den mat du lägger på tallriken vid måltiderna.
3. Ät så allsidigt du kan, försök att lägga basen på sådant som är rimligt för årstiden. Troligtvis kommer det att inom en inte alltför avlägsen framtid bli nödvändigt att inte alltför mycket nötkött – och det är vettigt ur alla synvinklar är att en stor del av dagens energi är grönsaker, rötter, frukt och bär.
4. Se till att du äter lagom mängd fett, aldrig mycket – kom ihåg att fettet ger 880 kalorier per 100 gram! Precis lika mycket i livsnödvändigt som i ohälsosamt fett! Se till att du ofta ger din hjärna en dos fiskfett, omega3, helst varje dag. Finns i en sillbit, en laxskiva och i valnötter. Allra billigast i en burk makrill i tomatsås – en bit supermat. Se alltid till att en gnutta fett finns med i salladen och/eller grönsakerna . Fettet är ett måste för att kroppen ska ta upp alla livsviktiga antioxidanter och övriga fytokemikalier).
5. Däremot behöver du aldrig det minsta lilla av tillsatt socker – det finns mer än tillräckligt av alla sockerarter (kolhydrater) i frukt och grönt, bröd och potatis.
6. Miljövänligt är tyvärr inte alltid det du tror – lär dig mera! Börja med att spara på maten – köp inte för mycket och lär dig laga något gott av rester. Sparandet är det enda tvärsäkra sättet att vara miljösmart, ekonomiskt smart, klimatsmart –och dessutom solidarisk!
7. Är du rädd för alla kemikalier? Det troligtvis enda sättet att undvika sådana i maten är att laga sin mat själv av så hela råvaror som möjligt. Bekämpningsmedlen är inte ett matproblem i dag utan ett vattenproblem och en fara för den biologiska mångfalden kring åkern. Sannolikt finns de allra största kemikalieproblemen i rengöringsmedel, kläder, möbler, hushållstekniska produkter (TV,PC med flera) och i förpackningar.
8. Tro aldrig på en dietprofet – oavsett vad denna säger – som samtidigt säljer piller! En frisk människa som rör sig normalt och äter allsidigt behöver absolut inte ta piller!
9. Glöm inte att våra kroppar är gjorda för att gå, böja sig, sträcka sig, springa, klättra i uppförsbackar, dansa. Vi är inte skapta för att åka bil, sitta på rumpan framför datorn eller TVn eller ta hissen.
10. Lär dig tillräckligt för att våga äta din mat med tillförsikt! En aldrig så ren och nyttig mat, blir aldrig hälsosam om den som äter gör det med djup ångest.
Läs mer!
Läs Marits förord till boken här
En miljon svenskar måste bli bönder för att undvika svält
Post-Marit debatten
"Vill du göra något för miljön är det bättre att äta rester än att handla ekologiskt"
SvaraRaderaDen är bra, mycket pengar i rester, det kostar massor att ta hand om allt, skolor, sjukhus, affärer...
I en familj handlar det också om många tusenlappar per år..
Jag vill inte bli bonde. Aldrig i livet. Om maten inte kommer att räcka till för att alla odlar ekologiskt, och fler alltså måste börja odla sin mat själva - så föredrar jag det mindre politiskt korrekta alternativet.
SvaraRadera"Vill du göra något för miljön är det bättre att äta rester än att handla ekologiskt"
SvaraRaderaTypiskt korkat Paulsen uttalande, de flesta i Sverige äter rester inte för att vara ekologiska utan för att man inte har råd faktisk. Och varför ska man välja? ekologisk mat blir ju också rester. Tanten har ju alltid uttryckt sig på samma sätt som Ian och Bert, populistiskt och inte speciellt genomtänkt.
Och att använda argumentet att hela världen inte kan leva ekologiskt är ju ett bra argument för att skita i allt .....hon som liberal borde ju inse att alla inte kan ha samma levnadsstandard som vi i väst, betyder det att hon ska sluta flyga till Bryssel för att bönder i Indien i inte kan göra det? Hur blåst får man vara....