måndag 28 september 2009

Mat och klimat 29/9 (Göteborg)

In the shade of our old apple tree

Bild: canong2fan

Den här veckan är det "Miljövänliga veckan" en kampanjvecka som genomförs av Naturskyddsföreningens kretsar och nätverket Handla Miljövänligt i hela landet.

Nästan en tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten och den största delen kommer från köttkonsumtionen. Uppfödningen av djur står globalt för hela 18 procent av utsläppen av växthusgaser. Det är mer än trafiken.

Produktion av kött påverkar dock miljön på många sätt, både negativt och positivt. Därför är det viktigt att tänka på alla miljöaspekter på köttproduktionen och att det inte endast handlar om det faktiska utsläppet av växthusgaser. Vi måste även se framåt och fundera över hur naturen ska klara av att hantera ett förändrat klimat samt hur jordbruksmarken bäst används under nya förutsättningar, till exempel minskad tillgång på billig fossil energi.

Om detta och mer detaljer berättar Svenska Naturskyddsföreningen på Stadsbiblioteket i Göteborg.

Datum: 2009-09-29
Tid: 18:00
Plats: Lorensbergshörnan, Stadsbiblioteket, Götaplatsen
Fri entré

1 kommentar:

  1. Jag tycker att det är intressant att man äntligen börjar prata lite mer och köttkonsumtionens påverkan. Dock känns det som om informationen inte riktigt är komplett. De 18% som man talar om att animalieindustrin orsakar innefattar ju även exv komjölkindustrin. Men den talas det aldrig om. Säger man att man ska undvika nötkött så ska man naturligtvis också undvika komjölkprodukter. Det är ju samma djur som används i båda fallen. Jag efterlyser jämförelser och info kring olika sorters mjölk. Hur mycket växthusgaser orsakar svenskproducerad havremjölk jämfört med komjölk? Och äggindustrin. Förutom att den innebär en massa djurplågeri, hur mycket minskar man sina utsläpp ifall man bakar utan ägg? Hoppas att det börjar pratas mer om sånt nu framöver.

    Mvh
    Liv

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin