För mig som dagligen promenerar genom Nordstans shoppingcenter har det varit svårt att undgå att det är jeans som gäller även i år. Trots den arktiska iskylan där ut säljer modekedjorna vårmodet med somriga bilder och lockande fraser som "solblekt denim" & "fabulous pants".
Tyvärr är sanningen den att jeansproduktionen är en riktig miljöbov. Till ett par jeans (gjorda av konventionellt odlad bomull) krävs ett halvt kilo kemikalier. Dessutom går det åt 6600 liter vatten och1 03 olika typer av bekämpningsmedel. Annat man kan fundera över är vilken typ av färg alternativt blekmedel som har använts, hur arbetsvillkoren ser ut i jeansfabriken och vad som händer med sköljvattnet...
Det positiva är att det guldläge att gräva fram sin gamla urtvättade jeansskjorta från sent 80-tal eller fynda skönt slitna (och billiga) jeans på 2nd hand. Har de inte rätt längd kan man alltid klippa av dem till superheta hotpants. Även lappade jeans är inne så det är bara att ta fram symaskinen. Det finns oftast mängder av jeans i alla möjliga sk. tvättar.
Vill du absolut köpa nya jeans, välj ekologiska. Några märken är Kuyichi, Nudie eller Dem collective. Dessutom finns det oftast enstaka ekomodeller hos de stora jeansmärkena. Hos H&M har enstaka modeller några få procent ekobomull.
Mer
Här finns ett mycket enkelt exempel på hur livscykeln för ett par jeans tagits fram.
Förbjudet mögelmedel i jeans
vi korta tjocka tanter har det tufft...
SvaraRaderaJa eller hur, visst kan man köpa jeansen second-hand. Det är som att just jeans ALLTID finns i stora högar. Man får helt lära sig att sy om dem allt efter behov eller - om man nu bryr sig om sådant - säsong!
SvaraRadera