tisdag 15 februari 2011

100-mile suitFör drygt fyra år sedan gav Kelly Cobb vid Drexel University i Philadelphia sina studenter i uppgift spåra ursprunget i deras kläder. Det visade sig vara näst intill omöjligt och då föddes idén eller conceptet 100 mile suit. Tanken var att göra en kostym, där allt arbete och alla produkter som behövdes för att skapa kostymen, var lokalproducerade,dvs kom från en radie inom 100 miles (ca 16 mil) från Philadelphia.
Det tog ca 20 personer och några månaders arbete men till slut var kostymen klar och nästan helt lokalt producerad. Kelly Cobb uppskattade att 8% av kostymens material inte fanns inom 100 miles men att om de haft lite längre tid på sig (kanske 1,5 halvt år) med projektet så hade de nog lyckats till 100%.
Själva grundtanken med projektet vara att folk ska reflektera över sina kläders ursprung. Den där klänningen för 199 kr har inte vuxit på H&Ms klädstång, det är någon som har skördat bomullen, tillverkat tyget och knapparna och en annan som har sytt klänningen som slutligen packats och skeppats hit.

Lokala kläder i Sverige
Högskolan i Borås forskningsprogram F3 - Fashion Function Futures satsar man nu på att klartlägga vilka resurser som finns för att tillverka kläder och accessoarer helt lokalt. Det ska bli spännande att följa!

Mer
The 100-Mile Suit
100-Mile Suit Wears Its Origins on Its Sleeve
Fashion and Apparel Studies instructor promoting sustainability worldwide

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin