tisdag 8 februari 2011

Myrorna uppmanar klädtillverkare att satsa på kvalitet och ta efter friluftsföretagen.

Myrorna, Örebro

Enligt en artikel i Dagens industri (förkortad version, hela artikel är ej tillgänglig digitalt) tar det tyvärr bara runt sex veckor från det att ett modeplagg säljs i en butik till att det kommer till Myrorna. Tvärr är dessutom en stor del av kläderna av för dålig kvalitet för att säljas vidare. Istället Emma Enebog, hållbarhetsstrateg på Myrorna uppmanar klädtillverkarna att satsa på kvalitet istället för slit och släng, på så sätt kan de återanvändas och leva längre.

Bättre sent än aldrig
Enligt en annan artikel i samma DI har modebranschen tagit ett första steg mot att börja samarbeta i hållbarhetsfrågor. På initiativ av Association of Swedish Fashion Brand, ASBF, hölls under modeveckan i Stockholm ett möte för att diskutera hur man kan arbeta med hållbarhet. Clemens Thornquist, professor på Textilhögskolan i Borås, säger i artikel att hållbarhetsarbetet går för sakta mycket beroende på hur vi relaterar till kläder:


I Skandinavien är både företagen och designelever mer medvetna om hållbarhet än på många andra håll i världen, men svårigheten är den invanda synen på vad som är mode och att kläder ses som en vara som ska konsumeras.

Maximum safety for you, minimum impact on nature
I en tredje artikel lyfter Dagens industri fram friluftsföretag som föregångare när det gäller att använda återvunna material. Ett företag som nämns är svenska märket Klättermusen vars VD Peter Askulv gärna ser att konsumenterna bidrar till en förändring genom att efterfråga mer hållbart tillverkade kläder med mindre kemikalier.
Patagonia är en föregångare vad gäller användning av ekologisk bomull och de gör sin fleece av återvunna material. Deras Common Threads Recycling Program som lanserades 2005 finns även i Sverige. Bland annat erbjuder Astrid goes organic fri frakt för de kunder som vill delta i återvinningsprogrammet.
Av svenska Houdini Sportswears produkter är 80% tillverkade av återvunnen fiber och en ännu större andel kan återvinnas. Målsättningen är att komma upp i 100% och tidsplanen så snabbt som möjligt. Bland annat arbetar man för att minimera tygspill i produktionen, något som har resulterat i Scrap Me Up-projektet.
Är du intresserad av "gröna friluftskläder" finns det en webshop, Green outdoor, som satsar på kläder och utrustning som ger så litet negativt fotavtryck på miljön som möjligt.

3 kommentarer:

  1. Mm, men vilken tur att jag råkat skänka bort mina bästa vinterskor till Myrornas då ;-)

    SvaraRadera
  2. Emmaus får mycket av våra kläder som inte används.

    SvaraRadera
  3. Oj, sex veckor. Helt sinnessjukt. Jag ger en liten, liten påse kanske vartannat år och bara det känns dumt.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin