torsdag 30 september 2010

Gästinlägg: Köp nu betala nästa år, 0 % ränta?

Credit Cards

Bild: 401(K) 2012

Dagens inlägg är skrivet av Oskar som har gästbloggat om frivillig enkelhet, ekonomisk frihet och (hållbara) investeringar samt Varför alla kan (och borde) spara tidigare. Tanken är att han skall bli en återkommande gästbloggare med fokus på privatekonomi, sparande och investeringar i viss mån.

För en tid sedan skrev jag en ett inlägg här på köpstoppsbloggen, den handlade om att alla kan och borde spara. Fick mycket positiv feedback så jag försöker igen..

Motsatsen till att spara (= att skapa möjligheter för sitt framtida jag) är ju att leva på kredit (= att leva på bekostnad av sitt framtida jag). Men då säger någon kanske…men jag fick ju sååå låg
ränta…0%...det är ju gratis….eller?

Generellt finns det ett antal nackdelar med kredit:

 • Räntan (inklusive eventuella avgifter) vilken ibland är hög men andra gånger ganska låg och i några enstaka fall faktiskt verkligen är noll. Räntan är problematisk om den är hög men är relativt oproblematisk om den är låg.
 • Att du binder upp din framtida inkomst är i de flesta fall en större nackdel. Problemet är ju att man inte vet vad som händer i framtiden? Du kan ofrivilligt bli sjuk eller arbetslös. Du kan också frivilligt vilja jobba mindre, starta eget, börja studera, vara hemma med barnen eller vad det än må vara. Detta är mycket svårare när stora delar av inkomsten redan äts upp av återkommande månatliga utbetalningar för bilen, soffan, bordet, kameran, TV:n etc.
 • Livsstils-inflation dvs. en tillvänjning när man lever på en ’högre nivå’. Det vill säga att när du väl har en ny bil, nya kläder och ny mobiltelefon är det lätt att du börjar ta det för givet det känns ganska snart inte längre som en lyx utan som en del i ditt eget personliga ”existens minimum”. När grejerna får något år på nacken ska de bytas ut för att bibehålla samma nivå.
 • Möjliggör ökad överkonsumtion. De flesta av oss, i vår del av världen, överkonsumerar i förhållande till vad miljön klarar av. När vi lånar mot vår framtida inkomst redan idag ger det oss möjlighet att överkonsumera i än högre grad och vi minskar också vår möjlighet att slå in på en annan väg i framtiden.
Du kan när som helst omvärdera hur du ska leva ditt liv i framtiden och snabbt eller långsamt
svänga in på en ny väg men du kan inte göra ogjort det du gjorde igår. Min personliga reflektion gällande kredit är alltså att vi intecknar jordens resurser, vår tid och vår ekonomi
långt in i en framtid som vi ännu vet mycket lite om.

Hur har ni reflekterat över detta?

5 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet! Jag tycker fler människor bör reflektera över detta.

  Av principskäl handlar jag aldrig på avbetalning, mest för att jag gjorde så i några månader med min bil och blev precis lika sur varje gång jag insåg att det hade dragits pengar som jag trodde att jag hade kvar. Så då betalade jag av hela lånet på direkten. Jag är lite av åsikten att vill man ha något "materialistiskt", exempelvis en TV, så lägger man ut pengarna direkt, annars kan man vänta tills man faktiskt har råd. Oftast tar man ju saker på avbetalning när man bara vill uppgradera något man redan har, vilket ju bara blir jättedumt.

  SvaraRadera
 2. Intressant resonemang och sant. Jag har inte tänkt på detta på det sättet, men det är ju så det är. Tack

  SvaraRadera
 3. jag väntar hellre till nästa år :)

  SvaraRadera
 4. Tack för alla positiva kommentarer, det är viktigt att fundera på vad det är för värld vi bygger för framtida generationer men också i det kortare perspektivet vilken värld vi bygger för vårt framtida jag:). Ofta går dessa hand i hand.

  / Oskar

  SvaraRadera
 5. Jag håller helt med! Skulle tycka att det vore intressant med ett inlägg om hur man ändrar dåliga vanor som t ex att köpa på kredit. Finns det "smarta" sätt (mer ekonomiskt fördelaktiga) att betala av på skulder?

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin