torsdag 25 mars 2010

Gästinlägg: Frivillig enkelhet, ekonomisk frihet och (hållbara) investeringar

"Sharing"

Bild: Toban Black

Efter att ha läst min bok skrev Oskar ett långt mail med frågor om hur jag bland annat såg på hållbara investeringar. Det här är ett område som jag inte alls har funderat så mycket på så jag tyckte att det var ett bra ämne att låta Oskar gästblogga om. Lämna gärna en kommentar om hur ni ser på det här frågorna.

När Ann-Christin erbjöd mig att gästblogga tänkte jag att det här är en chans som jag måste ta för att få veta lite mer vad andra tänker kring hållbara investeringar så hoppas ni orkar läsa till slutet och svara på de avslutande frågorna.

De senaste åren har jag följt ett antal bloggar och hemsidor, framförallt svenska och amerikanska, med ämnen så som köpstopp, frivillig enkelhet, ekonomisk frihet etc. och det har slagit mig att det finns många vägar in i dessa tankegångar. Oavsett var man började denna resa med en önskan att bli ekonomiskt oberoende, att man kommer ur ett totalt ekonomiskt sammanbrott (se lyxfällan) eller om det började med ett miljöengagemang så slutar många med samma slutsats man börjar fundera på vad som är viktigt i livet och sätter sin konsumtion i relation till andra värden så som sin egen tid, påverkan på miljö och socialt ansvar. Jag tror att detta beror på att den som har lite utrymme i sin ekonomi blir mindre stressad och därmed ser världen med mer öppna ögon än den som undrar över hur hyran ska betalas nästa månad.

Om vi utgår ifrån att målet med livet är att kunna spendera så mycket tid och resurser som möjligt på det som verkligen räknas och att det som verkligen räknas inte är en massa prylar och statushöjande attribut då kommer vi ju många till den insikten att det som vi vill satsa mest (livs)tid på inte är vårt dagliga lönearbete. Tid med familj och vänner och kanske ett ideellt engagemang i en organisation eller liknande har en mycket högre korrelation med lycka. Den mest rena formen att minska lönearbete skulle ju vara att jobba mindre varje dag, vecka, månad och år av sitt liv, men med dagens heltidsnorm är det svårt varför det måste handla delvis om en fördröjd minskning i arbetstid för de flesta.

För att illustrera vad jag menar ger jag ett exempel från mitt eget liv. Min fru och jag har nyligen varit föräldralediga och återgått i arbete och arbetar nu båda heltid. Senare i år kommer dock min fru att vara föräldraledig igen med vårt andra barn och jag kommer att vara ledig större delen av 2011. Efter den här perioden tycker jag att det skulle vara optimalt om vi kunde jobba 50-75% båda två vilket vi skulle klara ekonomiskt men problemet är att de yrken som vi har inte direkt lämpar sig för deltid (i varje fall inte med dagens heltidsnorm, tror inte det skulle vara omöjligt med ett friare synsätt). Vad gör man då? I vårt fall väljer vi att jobba så lite som möjligt (inom ramen för heltid) dvs. tar ut semestrar, arbetstidsförkortning, föräldraledighet etc. maximalt. Detta kostar i sig pengar men det blir oftast ändå pengar över jämfört med vad man skulle tjäna om båda jobbade 50-75%. Eftersom målet är att jobba mindre, konsumera mindre och göra ett mindre negativt avtryck på miljön sparar vi en stor del av våra inkomster till framtiden vilket kommer möjliggöra mindre arbete (och därmed mindre konsumtion) utslaget över vår livstid, t ex genom framtida arbetsfria år, tidigare pension etc. Om man sparar en stor del av sin inkomst för att senare leva på dessa pengar, var ska man då göra av pengarna under tiden? Kan man investera på ett sätt som ger avkastning och som samtidigt hjälper till att bygga en hållbarare värld? Jag tror det men det är inte helt lätt, våra principer för investeringar är ständigt under utveckling men för närvarande kan de sammanfattas så här:

  1. Betala av på skulder (om du har skulder t.ex. på boende börja med att öka din amortering, det ökar dina möjligheter att leva på mindre i framtiden).
  2. Diversifiering, investera i välskötta bolag i ett flertal olika branscher (minst 5 helst 10)
  3. Investera bara i bolag som har starka, lånsiktiga ägare med en betydande andel av aktiekapitalet (dessa brukar vara mer okänsliga för de mest otrevliga baksidorna av kvartalskapitalismen och kan därmed ha ett mer långsiktigt perspektiv och ta ett större ansvar)
  4. Investera i bolag med låg andel lånefinansiering (svårt att säga vad som är optimalt men en fördelning där verksamheten finansieras med mer än 50 % lånade pengar faller normalt utanför vår investeringsportfölj).
  5. Investera i bolag som säljer hållbara produkter och tjänster, eller i den mån branschen inte har hållbara alternativ (vilket oftast är fallet idag) välj de som har störst ambitioner och gör det bästa arbetet för att i en framtid bli hållbara. (Min definition av hållbarhet gäller både miljö och socialt ansvar samt långsiktighet).
Vi satsar gärna en del av vårt sparkapital i nya eller gamla bolag som satsar på ny hållbar teknik, och deltar gärna i nyemmissioner, har just tecknat aktier t.ex. i Arise Windpower. Dessa måste dock ha en rimlig riskprofil annars är risken för stor att det blir pengar i sjön som skulle ha kunnat ge större utväxling både vad gäller vägen mot ett hållbart samhälle och vägen mot ett större sparkapital och därmed mer frihet att göra det som verkligen räknas.

Vårt tillvägagångssätt har varit sådant att vi bedömer alla investeringar i de kategorier som finns ovan vilket bland annat har inneburit att vi har investerat i vattenkraft och solenergi (Hafslund), livsmedel (Axfood), vindkraft (tecknar Arise Windpower), fritidskläder/utrustning (Fenix outdoor) etc. Utöver dessa bolag har vi innehav i några svenska investmentbolag vilka kan liknas vid fonder men där den stora skillnaden är att de har lägre förvaltningskostnader samt att de är ”riktiga” ägare inte ansiktslösa fonder. Det är inte så att alla dessa bolag är alltigenom “goda” eller har gjort hela sin resa mot hållbar utveckling men det är de som vi bedömt som de mest hållbara i sin bransch samt som uppfyller övriga högt ställda krav.

Vår resa i detta och andra avseenden är långt ifrån klar och därför är jag intresserad av att höra, hur många det är där ute som investerar på något liknande sätt eller med helt andra kriterier? Vilken strategi har ni, vad ligger bakom denna?


Vill du gästblogga om dina tankar och funderingar kring miljö, hållbar livsstil, ekonomi eller miljö så maila mig på antianki@gmail.com

5 kommentarer:

  1. Det är rätt sjukt att läsa om människor som anser sig ha "fel yrke" för att kunna arbeta deltid, när det vimlar av arbetslösa som vill ha heltidsjobb för att kunna slippa ifrån a-kassan.
    Med dagens regler är det ju inte ens möjligt att ta alla jobb på grund av deltidsregeln. Så deltidsjobb och sk extrajobb dvs jobb för studerande eller redan heltidsarbetande finns det alldeles för gott om. Tyvärr inte till de arbetslösas fördel.

    Så jag väljer nog inte ett sparsamt köpbeteende bara av att vilja spendera mindre utan lika mycket av att man får anpassa sina kostnader till inkomsterna. Pengar över är nästan en utopi som singelhushåll om man inte vill bo i förorten och tvingas ha busskort åtminstone vintertid och därmed ännu längre pendlingstid.

    Så investeringar och pensionssparande får vänta.

    SvaraRadera
  2. Hej Skoogstrollet,

    Kul att få en kommentar! Ehhh oj då vad hemskt tänk att behöva bo i förorten:-) Nä skämt å sido visst är det en lyx att ha pengar över, tror dock att det har stor betydeelse för hur världen utvecklas hur de som har pengar över väljer att använda dessa....ska det bli en bil till eller mer tid med barnen? Det har också betydelse att vi alltid jämför oss med dem omkring oss, den som lever på en nivå som skulle ansetts som lyxig på 70-talet skulle idag närmast ses som fattig även om vi knappast levde i missär i Sverige för 30-40 år sedan.

    Vad du än gör vänta inte med investeringar och pensionssparande ett litet sparande nu gör större skillnad en ett litet senare. Betala dig själv först (förslagsvis 10% av inkomsten) innan du börjar spendara pengar.

    Hälsnigar - Oskar

    SvaraRadera
  3. Jag har också ett yrke som lämpar sig dåligt för deltid, är forskare i ett mycket specialiserat ämne och chef. Jag jobbar ändå deltid nu pga barnen (60 %) och det går väl sådär.

    Lika pro investering som Oskar är, är jag inte. Eller jag riktar mina investeringar till företagen på ett annat sätt, och i en annan fas, i konsumtionsfasen faktiskt, inte i aktieköp exempelvis. Jag tänker noga efter vad jag lägger mina pengar på, är väldigt ekonomisk. Och mina principer är oerhört dyra. Exempelvis handlar jag inte på en del lågprisaffärer (fast hur gediget ekosortiment de skulle ha) som jag vet har tvivelaktig personalpolitik. Och jag understöder en dagstidning av ideologiska skäl, trots att jag kunde lika gärna läsa nyheterna på webben. Och jag köper ofta ekokläder trots att de är dyrare. Då alla dessa principer kostat sitt så finns det inte så mycket kvar att investera långsiktigt i bolag utan det går - förutom lite fondspar - rakt till sparkontot. Och det är jag nöjd med.

    SvaraRadera
  4. Hej Bennet, återigen kul med en kommentar. Jag gör också ideologiska val vad gäller var och vad jag handlar. Bor dock på en liten ort och det handlar främst om att stödja det lokala näringslivet vilket ibland är dyrare ibland billigare, men helt klart är att skulle man bara satsa på att spara så mycket som möjligt skulle man kunna leva mycket billigare....men till vilket pris???

    I vårt fall eftersom vi fortfarande har lån på huset så är avbetalning på lån vårt 'sparkonto'.

    / Oskar

    SvaraRadera
  5. Jag kommer in sent i "debatten".

    Det viktigaste ställningstagandet jag har gjort är att jag i mitt sparande satsar på indexfonder i stället för andra fonder. I indexfonderna har vi låga avgifter eftersom de inte är aktivt förvaltade, och man stödjer långsiktigt ägande lite mer än i "vanliga" fonder. Planerar också att börja med investmentbolagsaktier av samma anledning som du men har inte tittat närmare på vilka som kan vara vettigast. Jag tycker alltså det är viktigt med långsiktighet och tror det är bra för privatekonomi och för miljö och samhälle också!

    Tror som du också att det är viktigt överhuvudtaget att komma på att man måste spara för att kunna få ett bra liv. Men jag förstår också att det är lätt för mig att komma till den insikten som utan problem kan lägga undan pengar varje månad.

    Försöker också hitta bra lokala eller ekologiska alternativ när jag handlar men är inte alls konsekvent.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin