lördag 11 september 2010

Valvelande

Den 19 september går Sverige till val men jag kommer inte skriva vilket parti du ska rösta på. Jag är inte ens säker själv. Enligt Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap, är väljarrörligheten numera är mycket stor. "Mellan 2002 och 2006 års val bytte 37.1 procent av de svenska väljarna parti. Räknar man med byten mellan sofflocket och valurnan är rörligheten ännu större, 45 procent. Nära hälften av valmanskåren förändrar sitt politiska valbeteende mellan valen". I våras berättade en föredragshållare från JKL att det dessutom är ovanligt man byter block.DSC00129

En gång träffade jag Göran Persson och kollegan från Norge, Jens Stoltenberg, i Nordstan. Han var mest intresserad av att tala med de unga förstagångsväljarna.
Första gången jag fick möjlighet att rösta lade jag min röst på V. Sedan röstade jag blankt i samtliga val i många år eftersom jag inte trodde på partipolitik. Nåt år röstade jag på miljöpartiet i kommunal- och landstingsvalet men blankt i riksdagsvalet.
Förra valet bestämde jag mig för att göra alla tester och valkompasser som fanns för att se var jag egentligen hörde hemma. Enligt samtliga tester var jag centerpartist - grön men med borgerlig värderingar uppenbarligen. Eftersom jag är pragmatiskt lagd röstade jag sålunda på centerpartiet även om jag innerst inne inte kände mig speciellt centerpartistisk. Dessutom personröstade jag i kommunvalet. Jag lade min röst på en person som jag kände till sedan tidigare och som jag uppfattade det hade gjort ett bra jobb i Skövde där jag bodde några år på 90-talet.
Tji fick jag. Nu kan jag se tillbaka på 4 år där jag fått bland annat fått tillbaka kärnkraft vilket jag är starkt emot. Personen jag röstade på fick visserligen ett mandat i kommunfullmäktige men jag är inte säker på att han gjort så stort intryck. Särskilt som om han fick uppdrag i Stockholm när alliansen bildade regering.

Valpejl
Vill du kolla in presumtiva kandidater närmare kan jag rekommendera Sveriges Radios och Sveriges Televisions unika webbtjänst Valpejl där du kan söka information kring alla kandidater som siktar mot riksdag, landsting eller kommun i höstens val. Jag gjorde det stora testet för att matcha mina politiska åsikter mot partierna och de riksdagskandidater som svarat på Valpejls enkät. Den här gången blev jag inte centerpartist :-) Göran Hådén, tidsengagerad miljöpartist som kandiderar till riksdag, kommun- och regionfullmäktige 2010 skriver mer om valpejl här.

Mer valrelaterat
Cykelsmart har undersökt hur pass cykelvänliga riksdagspartierna egentligen är?
Följ svenska folkets intresse på Google inför valet i September

8 kommentarer:

 1. Webbaserade valkompasser kan nog fungera både si och så. Detalj frågor kan också skifta från månad till månad eller beroende på ekonomin. Jag tror att det nog är bäst att försöka sätta sig in lite i varje parti och deras kärnvärderingar och utifrån en sådan utgångspunkt göra ett så pass medvetet val som möjligt. :)

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg förresten. Jag refererar till det i min egen blogg. :)

  SvaraRadera
 3. Så klokt, bra och insiktsfullt. Kan bara hoppas fler insett sitt misstag från förra valet och nu tar sitt förnuft till fånga.

  (p.s. Valdagen är 19 september - annars har iaf jag missat hela kalaset igår)

  SvaraRadera
 4. Om jag röstade efter plånboken skulle det bli höger. Vi har fullkomligt blivit överösta med pengar den senaste mandatperioden. Men just därför är jag ännu mer säker på att rösta vänster. Vår familj med en höginkomsttagare + en medelinkomsttagare och högt värderat men lågt belånat boende hör inte till de grupper i samhället som jag ser som i behov av stora skattesänkningar och massiva skattefinansierade bidrag (rot). Att ge pengar till de som redan har när det finns så många behov att fylla..det är ren och skär idioti.

  SvaraRadera
 5. Anders Flanking är duktig,
  jag blev imponerad av David Lega

  SvaraRadera
 6. Anki, jag vill tipsa om Djurens Rätts valguide. Gissar att du inte skulle ha så mycket gemensamt med centern i de frågor som rör djur iaf :)

  http://alliansfordjuren.se/val2010/var-valbilaga-din-guide-till-riksdagsvalet/

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset Liv! Skall kolla på det inför morgondagens val!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin