tisdag 21 september 2010

På fredag kör Återvinningshelgen igång!


Nu har du chansen att göra en rensning hemma och samtidigt göra en insats för miljön. Den 24-26 september arrangerar El-Kretsen Återvinningshelgen

Omkring 15 miljoner gamla mobiltelefoner ligger hemma i svenska folkets byrålådor, "skräp" som skulle kunna återvinnas och värdefullt material återanvändas till nya produkter, el eller fjärrvärme. El-Kretsen arrangerar därför Återvinningshelgen för att öka återvinningen av små elprodukter exempelvis mobiltelefoner, batterier, glödlampor och elektriska leksaker.
Vi är bra att på återvinna stora saker som kylskåp och tv-apparater, men gamla mobiltelefoner, trasiga leksaker och hårfönar blir lätt liggande kvar hemma. Elprodukter som hamnar i naturen kan skada miljön, och det är även ett resursslöseri då de innehåller material som guld, silver, plast och metaller som kan återanvändas till nya produkter, el eller fjärrvärme. I takt med att utbudet ökar, är det viktigt att vi också lär oss att ta hand om dessa produkter på rätt sätt.

Lär dig mer om återvinning
Om du går in på www.el-kretsen.se kan du lära dig mer om återvinning och vilka produkter som är viktiga att återvinna. Genom att ange ditt postnummer där, eller sms:a det till 72456 kan du få information och vägbeskrivning till din närmsta återvinningscentral.
Själv har jag nog en och annan gammal leksak som borde flyttas från"att lagas lådan" för att istället återvinnas.

El-Kretsen är ett bolag som ägs av 21 branschorganisationer och drivs utan vinstintresse. El-Kretsen har idag cirka 2 000 kunder anslutna till sig. Enligt lag måste importörer, tillverkare och företag som säljer elprodukter samt bärbara batterier på den svenska marknaden erbjuda hushållen ett insamlings- och återvinningssystem för gammal uttjänt elektronik och batterier. El-Kretsen erbjuder ett rikstäckande återvinningssystem med cirka 1 000 mottagningsplatser. Systemet täcker samtliga produktområden som omfattas av lagen och ger god service till alla som vill lämna in gamla produkter.

5 kommentarer:

 1. Jag förstår inte riktigt grejen här.
  Ska vi gå och lämna el-grejor till ett privat företag (El-kretsen) för att de ska producera mera?

  De borde betala grejorna vi lämar för vi har betalt dem när vi köpte dem, och vi får betala när vi behöver det som återskapas av företaget (egentligen företagen för det ägs av flera i näringslivet). Ja ja man kan bli rik på allt.

  Köpstopp innebär väl inte att vi ska skänka till företagen? Hade det varit ägt av folket hade jag nappat direkt!

  SvaraRadera
 2. Trots kommentaren innan (som har en hel del poänger!) tycker jag ändå att detta är ett jättebra initiativ, då det alltid är svårt att veta vad man ska göra med gamla trasiga elprylar. Speciellt alla de där sladdarna som man inte riktigt vet vad de har för funktion..

  Även om företaget tjänar på detta så måste man ju ändå anse att det är bra för miljön att så mycket som möjligt återanvänds!

  SvaraRadera
 3. El-kretsen är ju att likställas med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen som ser till att det finns ställen att lämna just förpackningar och tidningar. El-kretsen tar hand om det osm lämnas in på de vanliga ÅVC. Men det bästa vore naturligtvis om vi inte köpte alla el-prylar till att börja med.

  SvaraRadera
 4. mobiltelefoner kan man lägga i en behållare i mataffären, Coop har i backaplan, glödlampor också.

  SvaraRadera
 5. P.S.
  det är väl bara Systembolaget som ägt av folket

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin