måndag 27 september 2010

Matmåndag: Skippa kylskåpet?

Three new old-fashioned fridges

Bild: Vilseskogen

Strax innan jag åkte till NYC fick jag tips om en NY times artikel,Math Lessons for Locavores,
via the Everyday Minimalist. Artikeln diskuterar närodlad mat och hur mycket av energiförbrukningen man "sparar" genom att välja närproducerat ändå bara är en droppe i havet jämfört ned vår energiförbrukning i samband med att vi tar bilen till affären, sätter på ugnen, kör diskmaskinen eller har på kyl och frys.

The real energy hog, it turns out, is not industrial agriculture at all, but you and me. Home preparation and storage account for 32 percent of all energy use in our food system, the largest component by far.

Frågan blir ju om man kan klara sig utan kyl och frys? Med det liv vi lever idag skulle min familj har svårt att klara oss. Men en period hade jag faktiskt ingen kyl. Istället bodde jag i en gammal lägenhet där jag hade ett skafferi som var tillräckligt svalt. Eftersom jag bodde ensam hade jag heller inget större behov av frysfack.

Skulle du kunna tänka dig att stänga av kylen och/eller frysen?

4 kommentarer:

 1. Skulle ha lättare för att stäng av frysen än kylen. Frysen skulle bli en bra extraförvaring för köksprylar i köket. Och bor man så långt i norr som jag gör (Umeå) så fungerar balkongen rätt bra som frys under de kallaste vintermånaderna.

  SvaraRadera
 2. Intressant... hemma skulle vi klara oss eftersom vi bor granne med ICA med öppet 9-21. Sen kan vi ha mat på balkongen de årstider det funkar. Skulle ju krävas mer planering och att köpa maten för att laga direkt, och antagligen skulle vi äta mindre smör, ost och kött. Har kollat vad vår gamla kyl och frys förbrukar, kan göra det i och med att vi har mycket detaljerad elmätning i vår förening, och det är inga stora summor det handlar om. TOM så lite att vi av ekonomiska skäl inte kan motivera att byta ut kyl och frys trotsa att de är minst 10 år gamla.

  SvaraRadera
 3. Tänkvärt! Har i princip helt slutat handla frysvaror, annat än i undantagsfall. Grönsaker t ex finns ingen större anledning att köpa i fryspåsar när det finns färska, och när det är säsong kan man passa på att köpa hem lite större mängder och koka in på burk för förvaring i skafferi eller jordkällare. Men det skulle nog vara svårt att klara sig utan frys, här hemma är i alla fall en frysbox nödvändig för förvaring av köttet som slaktas på gården. Och även om vi har möjlighet att mjölka våra kor så vill man ju kanske inte förvara mjölkprodukterna i jordkällaren...

  SvaraRadera
 4. Tror också att det är frysen som är mest aktuell att lägga ned, och det är också den som drar klart mest energi.

  Sen vill jag ju som vanligt påminna om att det viktigaste miljövalet man gör med maten är vad man väljer att äta, och av det så är mängden kött- och mejeriprodukter som hamnar i topp. :-)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin