onsdag 7 april 2010

Bokonsdag: Röj och rensa

ninastrandberg

Under påskhelgen passade jag på att röja och rensa lite, bland annat i klädkammaren och bland mina papper. Mellan varven bläddrade jag i Nina Strandbergs bok Röj och rensa - förändra och förbättra rum för rum, steg för steg (den fanns med på bokrean i år men mitt exemplar kommer från biblioteket).

Boken börjar med lite resonerande om varför vissa har svårt att hålla ordning på sina saker (uppfostran, gammal vana eller kanske rädsla) Därefter handlar det om hur man skapar grundordning genom att sortera, spara , ge bort, sälja, lämna tillbaka och slänga. Författaren går igenom rum för rum och tipsar om vad man skall tänka på (cykelutrustning kan med fördel placeras i en särskild korg...) och hur man får barnen att hjälpa till ( lär barnen var sakerna bor och att sga god natt till dem när det är dags att plocka undan).
I slutet av boken finns tips för ordning när man är på resande fot eller när man flyttar men också det viktigaste hur man lyckas med sin framtida ordning.
Det är här man hittar det bästa tipset i hela boken, ett tips som också är det mest självklara, "Minska flödet av saker in i ditt hem" (sid 81). Men redan på sidan 11 tipsar författaren om att se över inköpen; Köp bara det du verkligen behöver och kom ihåg att det inte är något fynd om du inte behöver det.
Jag gillar den här boken för att den känns lagom hurtig och svensk. Många bilder i inredningsböcker känns känns annars inte speciellt relevanta för svenska förhållanden. Om boken är bra ur rensningssynpunkt vet jag inte, jag är nog rätt bra på att rensa av mig själv men för den som behöver lite hjälp och råd på vägen kan det här nog vara en bra bok att låna på biblioteket. Gillar du den kan du ju sedan investera i ett eget exemplar.

Om författaren Nina Strandberg är ordningskonsult och driver företaget Iordning , som hjälper såväl privatpersoner som företag att rensa ut och organisera i röran.

Mer
Från kaos till ordning och redaSkapa ordning i hallenVad skall bort?

2 kommentarer:

  1. Vi kör för fullt :)

    P.S.
    Fast i går köpte jag en "ny" bokhylla..

    SvaraRadera
  2. Tack för detta tips, lånade den igår på bibblan och nu ska här röjas!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin