måndag 12 april 2010

Matmåndag: Schyssta bananer

bananer

Vi svenskar äter mest bananer av i världen, undantaget de med egen bananproduktion. Bortåt tjugo kilo per person och år vilket motsvarar en bananlåda. I boken Schyssta bananer - den krokiga vägen till Rättvisemärkt får man följa Harriet Lamb och historien om hur Fairtrade Foundation växte fram i Storbritannien.
Det är en personligt skriven och engagerande bok, full av fakta men även olika anekdoter om hur enskilda personer kan vara med och göra skillnad. I boken får man träffa personerna bakom Rättvisemärkt, bananodlare i Sydamerika, druvodlare i Sydafrika men också följa idealisterna inom Fairtraderörelsen. Vi får följa med till de viktiga styrelserummen i London där avgörande beslut om . Lamb lyfter fram det som är unikt för Fairtrade, att förändring inte kan ske över en natt utan att det krävs tålamod, engagemang och många många små myrsteg
Det var roligt att läsa om min favoritchoklad, Divine, dels om Christian Aids kampanj "Stock the chock" som gjorde att chokladen började säljas över hela landet men även om kooperativet bakom chokladen.
Boken är full av sådana här historier om hur människors övertygelse och envishet lett till att odlare och producenter fått bättre livsvillkor. För det är det här som Rättvisemärkt handlar om - att det finns en människa bakom varje banan, chokladkaka och kopp kaffe. Varför skall någon annan lida för att du skall få billiga matvaror? Skall inte bananodlaren har samma möjlighet som du att leva på sitt arbete, att ha rätt till en arbetsmiljö utan gifter och möjlighet att låta sina barn gå i skola? Rättvisemärkt gör skillnad! Jag tror att det här är det viktigaste syftet med rättvisemärkningen, att sätta fokus på exploateringen av fattiga människor och miljön i utvecklingsländerna och visa på att det finns positiva alternativ.
För kalenderbitare finns det en kort historik i slutet av boken liksom källhänvisningar och mycket annan fakta.
Om författaren
Harriet Lamb har länge arbetet med Fairtrade. Hon var en av de första Rättvisemärktpionjärerna i Storbritannien. Hon har bland annat arbetat på paraplyorganisationen FLO, Fairtrade Labelling Organisations International. Sedan 2001 leder hon brittiska Fairtrade Foundation.
Den svenska utgåvan kom ut i samband med Bokmässan 2009 och innehåller ett förord av Helena Marktstedt, generalsekreterare för Föreningen för Rättvisemärkt, och ett slutkapitel med praktiska tips om hur du kan vara med och göra skillnad här i Sverige.
Jag lånade boken från biblioteket men den kan även köpas från Rättvisemärkt. En annan bra bok som du kan kolla upp om du ändå är på bibblan är Handla: om konsumenternas makt och ansvar. Och i maj är det dags för World fairtrade day!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin