torsdag 15 april 2010

Tillväxt till döds!

Tillvaxt_till_dods_omslag

Ständig tillväxt på en planet som inte växer. Är det möjligt?

I dagarna kommer boken Tillväxt till döds ut. Boken är skriven av Stellan Tengroth, Som de flesta inser är evig tillväxt varken möjlig eller eftersträvansvärd. Bakgrunden till boken är en artikel av Bengt Hubendick som satte igång funderingar kring frågan om den ständiga ekonomiska tillväxten.


I naturen finns många exempel på tillväxt, men de hejdas alltid på ett eller annat sätt. Varför skulle BNP vara en udda fågel som bryter detta mönster och fortsätter uppåt i det oändliga?
Boken består av 6 delar, "Perspektiv", "Tillväxt", "Begränsande faktorer", "Vägval", "Varför är det så svårt att ändra kurs?" och till sist "Visst finns det hopp". Boken inleds men lite historia kring Påskön och en fundering över paraleller mellan katastrofen på Påskön och vår globala nutida civilisation. Därefter diskuterar författaren faktorer som kan begränsa vår ekonomiska utveckling men även ämnen som klimatforskning och vårt ekologiska fotavtryck.
Författaren menar att det inte räcker med enskilda individer försöker minimera sin resursförbrukning. Inte heller kan vi förlita oss på det privata näringslivet. Istället är det politikerna som skall driva igenom förändring. Författaren menar visserligen att vi väljare måste vara med på noterna men jag är inte helt med på detta. Min personliga åsikt när det gäller sådant här att alla sidorna är viktiga. Givetvis behövs det övergripande lagar och regler men personliga initiativ kan visa vägen och inspirera! Vi kan genom våra konsumtion (eller icke-konsumtion) även påverka företagen i den riktning vi önskar. Författaren uppmanar också oss läsare att bilda oss vår egen uppfattning, genom att exempelvis läsa boktipsen, länktipsen eller författarens källor.
I övrigt måste jag säga att boken är välskriven och lättläst. Den är förhållandevis filosofiskt lagd med många olika typer av liknelser. Jag gillar även ramhistorien om schackbrädets uppkomst!

Om författaren
Stellan Tengroth är civilingenjör till vardags, det här är hans första bok.
Här kan du tjuvläsa några avsnitt ut boken! Boken finns att köpa från de stora nätbokhandlarna men kan också beställas direkt från författaren via hans blogg.

Mer
Ivan och Jonas har också skrivit om boken
Samlingssida med resurser som diskuterar tillväxtens gränser

1 kommentar:

  1. BNP är ett konstigt mått, man höjer den om mankrockar med en bil..

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin