måndag 26 april 2010

Matmåndag: "Ät hälsosamt. Tänk ekologiskt"


Den största bristvaran i i vårt moderna samhälle är TID!

Den här boken kommer ursprungligen från Finland vilket inte minst märks på språket. Boken är tvåspråkig, alla texter är på finlandssvenska och finska.
Författaren förespråkar "närmat", dvs närodlat och närproducerat som ett sätt att minska vårt ekologiska fotavtryck såväl som våra matkostnader.
Kokboken är uppdelad i kapitel som handlar om närodlad mat, livsmedel utan mellanhänder, fisk, bär, säd, transport av mat (skippa plastpåsen) etc. Varje avsnitt inleds med författarens tankar kring ämnet och därefter följer recepten. Den här uppdelningen gör tyvärr att samma typ av mat, exmpelvis fisk återkommer på lite olika ställen i boken och det finns inte heller något samlat register. Längst bak hittar man dessutom lite extra recept och instruktioner, t. ex hur man förväller eller blandar plättsmet.
Oker-Blom har tidigare gett ut en kokbok med gäddrecept och även här hittar man recept som "gäddtimbal i grön puré" eller "gädda stekt på saltbädd".
Det som skiljer den här boken från vanliga kokböcker (utöver tvåspråkigheten och den udda uppdelningen) är bredden. Författaren har tagit med lite mer udda recept som flamberad njure och granskottsmarmelad men även nässelsoppa, stekt havregrynsgröt och kokta majskolvar. Han tar upp att man inte skall slänga mat, hur man lagar mat utan att hetta upp den (råkost, gravat, inlagt), råvaror i säsong och hur man saftar och syltar.
Just nu är jag inne på GI mat och de allra flesta recepten (inte friterade potatisskal) passar bra in i en sådan diet. Det bjuds på bär, surdegsbröd, kött och fisk. Men det finns något att hämta även för vegetarianer, vad sägs om karelska piroger (välj mellan nässel-, rönnbärs- eller kålrotsfyllning) eller speltrisotto med kantareller.
Boken är utgiven av bokförlaget Langenskiölds som även har gett ur Manna, en medveten kokbok (recenserad här) och Carolas ekokök (recenserad här). Kokboken är passande nog svanenmärkt och dessutom är Natur och Miljö, den svenskspråkiga riksorganisationen för miljövård i Finlad, medverkat i kokboksprojektet.

Om författaren
Innan Kenneth Oker-Blom inledde sin karriär som kock för bara 6 år sedan var han VD för en reklamfirma i Finland. Efter en hjärtoperation bestämde han sig för att lägga om sin livsstil och ägna sig åt sitt stora intresse - mat. Han har varit chefskock på flera välkända restauranger i Finland och även praktiserat på Edsbacka krog i Stockholm. Idag driver han två skärgårdskrogar. Ät hälsosamt – tänk ekologiskt är hans andra kokbok. Tidigare har han gett ut boken 100 gäddrecept - 100 haukireceptiä.

Kenneth Oker-Blom - Ät hälsosamt. Ät ekologiskt.
Förlag: Bokförlaget Langenskiölds
ISBN: 978-91-977901-9-2


Mer
Tittia har också läst boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin