måndag 21 december 2009

Matmåndag: Laga klimatsmart i jul

DSC_4334

Bild: hepp

Tidigare i höst var jag med vid den sjätte "träffen" i webinarserien "Grön omställning i praktiken". Temat var matval och Maja Söderberg var gästföreläsare. Huvuddragen i Majas föreläsning var de sex grundtankarna som hon också berättar om på sin hemsida:

  • Utgå från säsongens råvaror
  • Köp närproducerat eller rättvisemärkt
  • Välj ekologiskt
  • Minska din köttkonsumtion
  • Välj fisk från hållbara bestånd
  • Släng inte mat

Utgå från säsongens råvaror
Mycket av det vi serverar vid jul är just sådant som är i säsong som grönkål, rödkål. Jag tänker själv prova det här receptet på grönkålssallad med fikon och champinjoner i år.

Köp närproducerat eller Rättvisemärkt
Köp ditt vörtbröd från ett lokalt bageri och julskinkan från en gårdsbutik. Det finns ju ett brett utbud av Rättvisemärkt att välja ur, t ex kaffe, te, kakao och choklad, sådant som man konsumerar en hel del av under julen.

Välj ekologisktNumera finns det finns ekologiska alternativ när det gäller allt från skinka till senap, russin, fikon och marsipan i varenda kvartersbutik.
Minska din köttkonsumtion

Varför inte bjuda på lite vegetarisk julmat i år? Försök ersätta de traditionella kötträtter med vegetariska alternativ, något som även "köttätare" brukar uppskatta. Vissa delar av julbordet är ju redan vegetariska, vissa kan enkelt ersättas med vegetariska alternativ (t.ex. prinskorven kan ersättas med sojakorv) andra rätter kan vara lite svårare att få till.

Välj fisk från hållbara bestånd
Tänk sill och strömming! Man behöver ju inte lägg ain 30 olika sorter men ett par tre stycken kanske? Undvik odlad lax och viltfångad ål.

Släng inte mat
Det viktigaste att tänka på är att inte slänga mat. Laga hellre lite mindre portioner och planera smart när det gäller rester. Skall du jobba i mellandagarna så gör iordning matlådor.

8 kommentarer:

  1. JA, förändring kostar på, i alla fall i vilja!
    Hemma hos oss har vi minimalt julbord och i år blir det nog kalkon istället för skinka... lite sillbitar och kanske lite revbensspjäll. Dessutom brukar vi ha linssallad,inlagda bönor och grönsallad - kanske inte så vanligt på julbordet. Men GOTT!

    SvaraRadera
  2. Här kommer ett länktips med toppenbra recept! Mmmm, jag längtar till julafton mest för all den goda maten :)

    http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/recept/jul

    SvaraRadera
  3. Bondjantan - Har du några bra recept att dela med dig av?
    Liv - tack för länken!

    SvaraRadera
  4. Finska vegetarisk lådor och sallad (med mycket rödbetor), köpesill, svärfar ska bjuda på kalkon senar på juldagen.

    SvaraRadera
  5. Hannele - jag skall laga finsk kålrotslåda ikväll :-)

    SvaraRadera
  6. Här blir det också finska lådor: Potatislåda med anis, kålrotslåda och morotslåda. Utan dem - ingen jul!

    SvaraRadera
  7. Min mor lagar morotslådan, min bror kålrotslådan och den goda leverlådan köper vi färdig i Finska Affären på Hisingen.

    SvaraRadera
  8. P.S.
    och våra barn gillar inte lådorna :)

    En annan finsk grej är gammeldags fruktsoppa till risgrynsgröt på julen, mums.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin