onsdag 23 december 2009

Bokonsdag: Släng inte maten!

Intressant bok

På bokmässan hittade jag Birgitta Rasmussons "Släng inte maten - ta till vara allt du handlar".
Birgitta Rasmusson är hushållslärare och var tidigare chef för Ica Provkök under 25 år. Hon har varit huvudansvarig för ett femtiotal mat- och kokböcker, bland annat Rutiga kokboken (en av de bästa grundkokböckerna) och Sju sorters kakor (en av mina absoluta favoriter). Hon har arbetat hela sitt liv med konsumentupplysning och är en flitig debattör och föreläsare i konsumentfrågor.
Utgångspunkten för Rasmussons bok är att ett genomsnittligt svenskt hushåll varje år slänger bort 100 kilo fullt ätbar mat! Samtidigt klagar vi över matpriserna och hur jobbigt det är att släpa hem alla kassar från affären.

Nu har vi lärt oss att sortera tomma förpackningar och lämna dem till återvinningsstationen. Men innehållet är vi sämre på att ta hand om. Ändå har produktionen av maten oftast en större påverkan på miljön än emballaget. Varför kastar vi då bort så mycket mat?
Det finns enligt författaren fyra huvudsakliga anledningar till varför vi kastar mat:
 1. vi har svårt att bedöma hur mycket som går åt
 2. vi tror att maten kan ha blivit dålig
 3. bäst före datumet har gått ut
 4. vi vet inte vad vi ska göra med resterna

I den här boken vill Birgitta Rasmusson väcka liv i de delvis bortglömda kunskaperna att ta tillvara på rester, förvara mat rätt och planera mat. En ständigt återkommande devis är "Titta, lukta, smaka" - jag skulle vilja lägga till tänka. Ett glänsande grönt grannnysmith äpple kan ju se hur fräscht som helst ut efter ett år eftersom det är så besprutat så där måste man nog ta sig en funderare om vad man äter.
Den här boken är bra och grundläggande bok i "hemkunskap". Det är egentligen inte så mycket nytt men en bra blandning av restrecept och råd.

Mer
Släng inte maten! En liten klimatsmart guide om mat”, som ger dig tips om hur du förlänger hållbarheten på dina livsmedel.

3 kommentarer:

 1. Bra tänkt, skaffade boken på bokmässan, fast jag tillhör den gamla stammen och är duktig på att ta vara på rester.
  Yngste sonen hjälper till och lagar och delar ut gratis mat av den fina maten som affärerna måste slänga, för att konsumenter alltid köper maten med det bästa utgångsdatumet.

  SvaraRadera
 2. åh,den boken ska jag skaffa senare!
  låter kanon.
  men jag undrar om jag kan bli bättre än vad jag redan är??
  nyfiken på boken är jag iallfall...

  SvaraRadera
 3. Hej! Vilken bra blogg, den ska jag följa! På min blogg Din husmor på nätet har jag i år tema Jul utan slöseri, tips på hur man tar vara på all julmat och inte lagar för mycket. Eller pyssel på gamla sparade prylar etc.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin