tisdag 5 juli 2011

Sommartips: på cykel i Göteborgs norra skärgården

Göteborgs norra skärgård hamnar ibland i skymundan för den södra. Öckerö kommun består av de tio öarna Rörö, Hyppeln, Knippla, Björkö, Kalvsund, Grötö, Hälsö, Öckerö, Hönö och Fotö som ligger likt ett pärlband mot Västerhavet. Det är enkelt att antingen ta buss från Nordstan/Nilsericsonterminalen och sedan färja från Lilla Varholmen alternativt att cykla de 20 km från Göteborgs centrum. Dock är inte cykelvägen längs väg 155 den allra roligaste - jag vet som cyklar den vägen till och från jobbet flera gånger i veckan. Har man gott om tid rekommenderar jag att man istället cyklar via Björlanda, lite längre men mycket trevligare än att ha den hårt trafikerade 155:an på ena sidan och industrier, kalhyggen och raffinaderier på andra sidan.
För att nå Rörö, Källö-Knippla eller Hyppeln måsta man ta ytterligar en färja från Burö.Björkö

Björkö

På Björkö kan du hyra cyklar (även barncyklar!), byta pocketböcker och förstås köpa glass hos Glassboa. På Seaside äter du gott men se till att inte ha bråttom för det kan ta lite tid att få maten.

Grötö
Namnet Grötö kommer från det islänska ordet "grójt"; gryt, som betyder sten eller stensamling och syftar på rullstensåsen på öns västra sida. Grötö har även partier av lummig skog och stora ängar. Grötö är även bilfri vilket är trevligt om man kommer med cykel!
Här finns

Hönö

DSC02650

Kul på fiskemuseet!


Hönö Klova Hamn har en stor aktiv fiskehamn och småbåtshamn. Här finns en hel del butiker och ett fiskemuseum. Här finns även Äventyr & Tång, ett aktivitetsföretag som arbetar med dykning, fiske och hummersafari. Nu var det några år sedan jag aktivt dök men det finns mycket att se under ytan utanför Hönö.

Rörö
Rörö är den yttersta ön i Göteborgs norra skärgård. Största delen av Rörö är naturreservat. Det tar ca 1.5 timmar från Göteborg med egen bil (inklusive gratis färjeturer) eller ca 2 timmar med kollektivtrafik, som avgår ungefär varannan timme. Naturligtvis kan man även ta sig till Rörö med egen båt.

Mer
I juni följde det med en bilaga i Torslandatidningen (börjar på sid 21), som handlade om semestra i Öckerö kommun. Allt från karta över badplatser, till var man hyr kajak och bra cykelvägar.
Det råder campingförbud i Öckerö kommun men det finns flera vandrarhem, ett par B&B samt några hotell att välja på. Närmaste camping ligger på Hisingssidan i Lilleby. Eller så åker man helt enkelt tillbaka till stan.
Själv har jag besökt Öckerö, Hönö, Foto, Björkö och Grötö så jag har några öar kvar att beta av.

2 kommentarer:

  1. hej.
    ja nu är det snart semester för sambon.vi gillar att vara på hönö,och llleby är UNDERBART!
    brukar sitta på klipporna INNAN du åker ner för backen till parkeringen vid badet.underbar utsikt!

    SvaraRadera
  2. Härligt att ni varit i denna underbara skärgård. Själv bor och jobbar jag i kommunen. Det är livskvalité.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin