tisdag 12 juli 2011

Klädotek i Helsingfors

VM-guld '11

Bild: Jonas Tana

Drygt fem kilo kläder, skor och väskor per person slängs bort i den finska huvudstadsregionen varje år. Hur högt det kasserade klädberget skulle bli för alla Finlands invånare kan ingen svara på.

För att inspirera till återanvändning och som kritik mot överkonsumtionssamhället har Liisa Jokinen, Ulla-Maaria Engeström och Hertta Päivärinta startat ett klädbibliotek på Salomonsgatan i Helsingfors.
Konceptet är inspirerar av det svenska klädoteket Lånegarderoben i Stockholm.
Medlemsavgiften på 50 euro för halvåret ger ett lånekort. Det fungerar i princip som på biblioteket. Hugade låntagare väljer vad de vill ha och får hålla sina plagg i fyra veckor. Än så länge finns det bara damkläder men tanken är att också skaffa klädesplagg för män när tillräckligt många visar intresse. Flera finska designers har också donerat plagg till klädoteket. Kolla in Klädoteket på Facebook!

Liisa Jokinen frilansförfattare och fotograf, ligger även bakom Hel looks, en finsk street style sida. Tillsammans med Ulla-Maaria Engeström driver hon också Nopsa Travels, en online resebyrå inriktad på lokal lyx, ekoreko och småskaliga destinationer och tjänster i Finland. Hertta Päivärinta är en av personerna bakom Uusi musta - det nya svarta, en blogg och ett radioprogram om hållbar konsumtion.

Mer
HEL LOOKS: Interview with co-founder Liisa Jokinen

3 kommentarer:

  1. Klädotek! Vad smart och såna gånger kan jag faktiskt önska att jag bodde i eller närmare en stor stad.

    SvaraRadera
  2. Vilken kanon ide.

    Hamnade på denna blogg av en slump tack för det. Här kommer jag kika in fler gånger

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin