måndag 18 juli 2011

Matåndag: veganer av vikt

Vegan pizza

Bild: Rain Rabbit

Förra året skrev jag om att vara vegetarian men enligt flera rapporter är det nu allt mer populärt att bli vegan, för en del av miljöskäl, för andra av hänsyn till djuren men en växande grupp på grund av hälsoskäl. En kändis som övergått till en vegetarisk kost på senare år är Bill Clinton. Efter att ha gått igenom flera by-passoperationer har han till slut insett att det krävs att man lägger om sin livsstil ordentligt för att behålla hälsan. Han har valt att följa en en något modifierad version av den kände medicinprofessorn Dean Ornish’s vegankost.

Stop Being A Moron and Start Getting Skinny! If you can't take one more day of self-loathing, you're ready to hear the truth: You cannot keep shoveling the same crap into your mouth every day and expect to lose weight.

För ett tag sedan läste jag Skinny bitch, en bantningsbok med utgångspunkten att vegankost är nyckeln till ett hälsosamt liv, snygg kropp och fred på jorden... Den är ganska roligt skriven med en non-nonsense attityd och många kraftuttryck. Bokens författare är Kim Barnouin och Rory Freedman, två fd fotomodeller som skolat om sig till näringsrådgivare. Dieten går ut på att undvika mejeriprodukter (särskilt ost är lika vanebildande som heroin), socker, artificiella sötningsmedel (canserframkallande), kött (allt kött är ruttet kött), fisk, vitt mjöl och kaffe. Skinny bitch dieten är indelad i olika steg.

 1. Steg ett: Uteslut allt socker och artificiella sötningsmedel. Målet är att bli av med sötsuget. Ät färsk frukt, gärna först på morgonen a la Fit for life (innediet på 80-talet)
 2. Steg två: Våga äta kolhydrater men välj fullkornsprodukter i form av fullkornspasta, fullkornsris och fullkornsris isätllet för vitt bröd och allt som är gjort på vitt ris, vitt mjöl och vit pasta.
 3. Steg tre: Skippa köttet och bli vegetarian.
 4. Steg fyra: Byt ut vanliga mejeriprodukter mot sojaprodukter
 5. Steg fem:Ät frukt, grönsaker, soja, nötter och drick vatten, grönt te och ekologiskt rödvin.

Det jag inte gillade med Skinny bitch var dels sojafixeringen eftersom man på senare tid har fått upp ögonen för hur sojaodling kan påverka klimatet negativt då sojaodlingar tar plats från ”världens lunga” regnskogen. Dessutom användes Paraquat, ett bekämpningsmedel med belagda negativa effekter för miljö och människor. Paraquat har sedan många år varit förbjuden i Sverige. Sojaodling har dessutom ifrågasatts mycket då huvuddelen av odlingarna utgörs av s.k. GMO-soja, under kontroll av ett stort kemiföretag.
Det andra som jag inte gillar är att man listas sida upp och sida ner med halvfabrikat som är ok ur vegansynpunkt istället för att få människor att våga laga mat själva. Boken är dock skriven för en amerikansk publik som i högre grad äter ute på restaurang eller köper hem halvfabrikat.


Mer
Varför inte testa att bli deltidsvegetarian?
Ny trend - vegetariskt är viktigare än ekologiskt i den nya gröna vågen
Trendig veganmat i Japan

5 kommentarer:

 1. Vad gäller sojabönor: Kor äter betydligt större mängder än människor, så hennes idé om soja är väl inte så illa.
  I så fall undrar jag mer vad det ekologiska rödvinet gör där, eftersom man skulle undvika socker?

  SvaraRadera
 2. Jag känner mig också lite skeptisk till alla halvfabrikat och all soja man måste äta om man är vegan. Och kosttillskott! Men det är sannerligen inte veta vad som är bäst att äta ur miljösynpunkt...

  SvaraRadera
 3. Just skinny-bitch-böckerna är väldigt kritserade från vegan håll då de är ganska fördummande och handlar mer om att svälta sig själv långsamt än att äta vettigt. Visst, många går ner när de byter till att bli veganer men det handlar ju mer om att många äter ganska uselt. Att den soya som vi stoppar i oss skulle påverka regnskogen har ju också bevisats vara en myt då den soya som vi äter främst produceras i USA, Frankrike och mellanöstern. Den soya som odlas i sydamerika går nästan helt uteslutande till att föda boskap, inte människor. Halvfabrikat debatten är jag lite undrande till; ärt inte en korv, hamburgare eller något annat förädlat kött just halvfabrikat? Varför är en soya korv sämre än en fläskkorv? Båda är ju förädlingar. Och man MÅSTE inte äta halvfabrikat, vi äter ganska lite sånt hemma hos oss även om jag tycker det är bekvämt med soyafärs eller soyakorv ibland. Det som är underligast är icke-veganers syn på vad som är ett halvfabrikat...

  SvaraRadera
 4. Soja. Enligt soyatech.com används 85% av världens sojaproduktion till djurfoder och 8% till mat till människor.

  Jag antar att det mesta av fodret går till köttdjur.

  Så även om det säkert finns problem med sojaodling så borde det rent generellt inte vara värre att äta soja än kött?

  Ungefär 90% av energin i djurfödan har väl gått förlorad när djuret blir till människoföda? Då borde det vara en resurs- och miljövinst att ersätta kött med soja.

  (Har inte helt koll på omvandlingsförlusterna, 90% är en förhoppningsvis kvalificerad gissning)

  SvaraRadera
 5. Jag har varit demivegetarian sen jag var tolv och levde även som vegan under två årstid. Jag måste säga att skinny bitch böcken inte är non nonsen. Jag har läst den och de verkar nästan lite ätstörda och inte alls hälsosamma eller vetenskapliga.

  Här är no nonsens påriktigt. Gör du av med mer energi än du får i dig tas energi från din lagrade energi. Den lagrade energin är fett och muskler. Styrketränar man och har ett lagom energiunderskott går man mest ner i fett.

  Mjölk är inte lika beronde framkallande som heroin. Däremot är det inte speciellt miljövänligt. Då kor äter extremt mycket soja.

  Veganer behöver inte äta soja om de inte vill. Däremot behöver man ta en b12 tablett en omega 3 tablett och d vitamin på vintern om man inte är ute mycket nog. Det är inte svårt att hitta bra billiga tabletter eller en kombinationstablett. Andra kostillskott behövs inte.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin