tisdag 12 januari 2010

Smarta fönster kan minska energibehov

Windows 2007

Bild: Marius!!

Andreas Jonsson skrev ett mail och tipsade om sin forskning där han tittat på hur smarta fönster kan minska energibehov.

Utsikt och dagsljusinsläpp i all ära, men ur energisynpunkt är våra fönster den svagaste länken i en byggnads energisystem. Genom dem slinker värmen ut under den kalla vintern, och in under heta sommardagar. Med resultatet att 40 procent av all energi idag används för att antingen värma eller kyla byggnader.

För den som inte vill köpa nya fönster finns det andra tips och tricks att ta till.


Watch CBS News Videos Online

Enligt den här videon skall bubbelplast fördubbla fönsters isoleringsförmåga. Det måste jag prova! Vi har nämligen ett antal udda formade fönster som är svåra att täcka med gardiner och liknande. Annars använder vi oss av nedfällda persienner och rullgardiner och det gör stor skillnad. Det ser tyvärr rätt trist ut från gatan men vi slipper kallras.

2 kommentarer:

  1. Jo, det där med bubbelplast är tydligen rätt etablerat bland växthusbönderna också. Inför en köldknäpp, så kan de flänga runt och sätta upp mängder med sådant.

    SvaraRadera
  2. Tack för insperationen!

    Satt senast härom dan och funderade på varför elementen i min lägenhet alla sitter vid ytterväggar då dom förmodligen hade gett både mer värme och använt mindre energi om dom fanns längre in istället. Detta är indeed ett steg i rätt riktning.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin