onsdag 27 januari 2010

Bokonsdag: Leva etiskt
Det här är en bok för dig som letar efter alternativ till den hos oss dominerande livsstilen. Kanske har du tröttnat på konsumtionssamhället och vill leva enklare? Kanske känner du leda inför den ytlighet som genomsyrar medier och populärkultur och söker en djupare mening? Kanske skulle du vilja trappa ner lönearbetet för att njuta mer av livet? Kanske vill du ta ett större ansvar för vår värld och bidra till att lösa tidens viktiga frågor?
Onsdagen den 22 juli 2009 släpptes Annika Spalde från fängelset Ljustadalen i Sundsvall. Hon hade då avtjänat ett 6 månader långt fängelestraff för att tillsammans med Martin Smedjeback och Pelle Strindlund tagit sig in på Saabs fabriksområde i Linköping med avsikt att avrusta Jas-plan för export. Under tiden i häkte och fängelse avslutade Spalde boken Leva etiskt: Om att ta ansvar för världen och njuta av livet (Karneval förlag), som hon skrivit tillsammans med Pelle Strindlund.

I Leva etiskt berättar de öppenhjärtigt och personligt om sitt eget engagemang i bland annat olika ickevåldsaktioner. De skriver även om ett flertal människor som lever som de lär och som får agera representanter för olika grupperingar som banar väg för en ny syn på vad som är ett etiskt liv: nedtrappare, enkelhetsföreträdare, container­dykare, shoppingvägrare, långsamhetsivrare, reklamsprängare, väckarklockor och Iona-medlemmar.
Det är en intressant blandning människor, en del är kända, en del är mindre kända och en del har jag stött på tidigare genom bloggar och böcker. Även köpstoppsbloggen dyker upp, dels bland läs- och filmtipsen i slutet och även i lite citat här och var.
Bokens sju kapitel bygger på var sin uppmaning: Upptäck samhörigheten! Finn glädjen i engagemanget! Utforska enkelheten! Trappa ned lönearbetet! Sakta in! Välj din egen väg! Hitta din gemenskap!

Det jag tyckte var mest intressant i boken var författarnas egna upplevelser och reflektioner. Vad som har format dem. Allt ifrån hur man kan hantera en vistelse i häkte eller fängelse, upplevelser utomlands eller helt enkelt hur man lever ett medvetet liv i vardagen. Här har vi människor (både författarna och de övriga man möter i boken) med ideal och som har gjort intressant livsval. Visst har det ibland varit slumpen som har fört dem någonstans men ofta är det medvetna val, de har försakat vissa saker för att kunna uppleva eller åstakomma annat. Jag fick även en större förståelse för vad som driver icke-våldsaktivister som medlemmar i exemplevis Ofog. Boken har ett bra format och är lätt att läsa. Jag tror att det är en bra bok att ha i hyllan och läsa i när man behöver inspiration och lite extra glöd i vardagen.

Om författarna
Annika Spalde är diakon i Svenska kyrkan, den första diakon i Sverige att dömas till fängelse. Hon är också författare till ett flertal böcker, däribland Ett brinnande hjärta: Om mystik och engagemang och Ett annat rike: En ickevåldsteologi. Pelle Strindlund är politisk aktivist och författare. Han har deltagit en en rad olika icke-våldsaktionerfrån att ha fört bort burhönor från djurfabriker för att placera dem i nya hem på landet till att hamra på delar till artilleripjäser.


Den 1 februari besöker Annika Spalde och Pelle Strindlund Skövde för att prata om "Medvetet liv: om att ta ansvar för världen och njuta av livet"

Läs mer!
Annika bloggar på Ett annorlunda rike

1 kommentar:

  1. Caroline Petersson29 januari 2010 14:16

    Kul! Den här boken håller jag också på och läser. Har också skrivit lite om den i ett blogginlägg om Köpenhamnsmötet på Camino
    http://www.caminomagasin.se/bloggar/caroline-petersson/samhorighet-och-kontraster-i-kopenhamn

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin