Just nu läser jag så mycket böcker att jag får recensera både på måndagar (matrelaterade) och onsdagar :-)
Dagens rätt är en reportagebok som sätter fokus på hur matproduktionen ser ut i olika delar av världen utifrån ett producentperspektiv. Den handlar om Thailand som världens kök, småbrukare i Ghana (ett land där importerad mat som billig djupfryst kyckling nästan har slagit ut den inhemska produktionen), kvinnor i Brasilien som bildat en förening för arbetsskadade vid Nestlés fabriker och mycket annat. Boken är skriven av tidningen Mål & Medels ( ges ut Livsmedelsarbetarförbundet) journalister Gunnar Brulin och Malin Klingzell- Brulin. Boken bygger till stor del på de två senaste årens reportage i tidningen.
Bokens utgångspunkt är den internationella livsmedelsarbetare- och lantarbetarefederationen IUL:s arbete, vilket ger en inblick hur komplext vår matsystem egentligen är. Det är svårt att få ihop ekologiskt, Rättvisemärkt, närodlat, hälsosamt och billigt för konsument med hållbart och lönsamt för producent utan atta arbetskraften kommer ikläm.
Boken inleds med ett besök på Zoega och en reflektion över Rättvisemärkt. Rättvisemärkta produkter utmörkts av en transparent produktionskedja. Men man kan ändå hamna i en situation där Rättviemärkt kaffe rostas i ett svenskt rosteri utan kollektivavtal...
Det var även intressant att få läsa om Findusfabriken i Bjuv, där Wallenbergägda EQT, ett av världens största riskkapitalbolag, i princip körde hela företaget i botten i sin strävan att stycka det och pumpa upp börsvärdet inför försäljningen. Just Findus används internationellt av IUL som ett avskräckande exempel i sin kampanj mot riskkapitalbolagens breda intåg på livsmedelsmarknaden. IUL menar att matproduktionen är för viktig för att styras av kvartalskapitalism och jag är beredd att hålla med. IUL anser istället att matproduktionen behöver mer av social reglering och lagstiftning och matproducenterna och lantbrukarna måste få mer inflytande i den processen.
Författarna skriver även om Whole Foods, en ekomatskedja som aldrig kommer att etablera sig i Sverige då grundaren är direkt fackföreningsfientlig.
Det här är en otroligt intressant bok men den gör det verkligen inte lättare när det gäller att välja mat i livsmedelsbutiken. Det gäller att "titta bakom etiketten" (även namnet på en Marks & Spencer kampanj som omnämns i boken) men vi bör också komma ihåg att vi sällan har någon insyn i den mat vi konsumerar på restauranger. Ett intressant exempel är My thai, en restaurang i Stockholm där all mat som serverades var tillagad, nedfryst och transporterad från Thailand. Restaurangen verkar inte finns kvar (?) men moderföretaget finns kvar som livsmedelsgrossist.
Om författarna
Gunnar Brulin är reporter och Malin Klingzell-Brulin är chefredaktör på Mål & Medel. Tillsammans har de i snart 20 år följt livsmedelsarbetarnas kamp i Sverige och globalt för bättre jobb och för ett hållbart samhälle. De har genom sitt arbete rest längs med matens svåröverskådliga produktionskedjor och granskat den nya maktordningen. Det har gett dem en fördjupad kunskap om villkoren för hur maten blir till och vad som krävs för att den ska bli god och säker. Malin Klingzell-Brulin fick Stig Sjödin-priset 2009. Gunnar Brulin har också skrivit boken Billig mat – en dyr affär (2006) som jag har satt upp min ständigt växande "att läsa lista".
Mer
Test: Vilken sorts konsument är du?
måndag 25 januari 2010
Matmåndag: Dagens rätt,
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tror inte den boken är nåt för mig. Jag tycker ju redan att mat har blivit tråkigt och känner ofta avsmak om jag måste gå till en affär och handla.
SvaraRadera