måndag 4 januari 2010

Matmåndag: Tänk säsong!

leaf beet (frosty)

Bild: Ilja

Förr åt man makrill när den gick till, njöt av jordgubbar i juli och längtade efter höstens första potatismos. Idag rutinhandlar vi smaklösa tomater i januari, äter färskpotatis i april och festar på hallon till nyår.

GP bjuder på en fullmatad säsongsguide och bland januaritipsen hittar man grönsaker som

Brysselkål (i säsong september – februari)
Tyvärr gillar jag inte brysselkål alls men de lär passa i sallader, att koka, gratinera, i soppor eller grytor. De yttersta bladen är "lite beska", men resten har en mild, fin kålsmak.


Jordärtskockor (i säsong september-mars)
Näringsrika knölar som skalas och läggs i kallt vatten, annars missfärgas de lätt. Jag gillar jordärtskockssoppa men grovt mos med potatis, blomkål & jordärtskocka kunde också vara kul att prova!

Olika sorters rotfrukter
Rotfrukterna är fina nu. Botanisera bland det stora utbud som faktiskt finns. Förvara dem mörkt och svalt och koka, rosta eller stek. Även gott i soppor eller mosade. Vi gör ofta blandade rotfrukter i ugn som tillbehör eller mixade soppor.

Rättika (i säsong september – februari)
Ser ut som en stor, ljus morot och är god att skala och använda rå i sallader, men även kokt i grytor, soppor osv. Smaken påminner lite om pepparrot, ruccola och rädisor. Det kunde vara kul att prova att göra egen kimchi eller kanske
riven rättikasallad med russin

Svartrötter(i säsong september-februari)
De är smala och svarta stänglar, kallas ibland för falsk sparris och smaken påminner lite om vit sparris. När man skalat rötterna måste man lägga dem snabbt i vatten så att de inte missfärgas. God att koka, rosta eller steka, varför inte prova smörfrästa svartrötter med balsamvinägret. Ett recept att spara till nästa jul är svartrötter med kanel, kardemumma och prästost - ett gott tillbehör på julbordet.

Har du några bra recepttips?

4 kommentarer:

  1. "Köp i säsong - för att det är godare och billigare" - det har varit Tomas Tengbys mantra hela hösten i Meny i radions P1. Nu har Tomas tagit paus som programledare för denna gången, men på hemsidan finns massor med roliga recept mm. En del program ligger kvar i arkivet fortfarande och en del reportage går också att lyssna på. Inspirerande och lärorikt! http://www.sr.se/sida/gruppsida.aspx?programid=950&grupp=8309

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Jag skall gå in och lyssna!

    SvaraRadera
  3. Ett bra tips för att få brysselkålen mindre besk kommer från en tidigare arbetskompis till mig. Koka först upp brysselkålen i lite vatten och låt koka några minuter. Häll sedan av detta vatten och fyll på nytt vatten i vilket du kokar färdigt brysselkålen. Den blir klart mycket godare och absolut mindre besk. Ge du brysselkålen en chans till =)

    SvaraRadera
  4. Beatrice - ja, man måste ju smaka som jag brukar säga till barnen :-)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin