torsdag 21 april 2011

Påskmat att njuta av

Glad Påsk

Bild: EvasSvammel

Idag inleds en av våra största mathelger. Själv tjuvstartade jag helgen med ett födelsedagskalas på Idala gård utanför Trelleborg. Där satsar man på planera matsedeln efter säsong och att använda lokala råvaror i största möjliga mån. Vi åt bland annat sparris och en fantastiskt god tomat och auberginegratäng.
Lagom till påsk har bland annat Naturskyddsföreningen publicerat tips på god och miljösmart påskmat. På Hemköps säsongsblogg hittar du också en massa bra tips. Bland annat en god jordärtskockssoppa.

Fisk
Sill är en klassisk rekommendation för medvetna konsumenter. De flesta sillbestånden är starka och har en snabb återhämtningsförmåga och fisket ger heller inte mycket bifångster. Vill man äta lax ska man leta efter lax med miljömärkningarna Krav eller MSC finns i många butiker. Båda märkningarna ställer krav på att fisket bedrivs på hållbara bestånd med bra fiskemetoder och på att odlingar är miljöanpassade.

Ägg
Under påsken äter svenskarna mer ägg än under någon annan period under året. Bäst val är ekologiska ägg, från hönor som bland annat fått bejaka naturliga beteenden. Enligt Svenska ägg är dessutom ägg bra både för miljön och plånboken eftersom ägg funkar bra att kombinera med andra ingredienser i kylskåpet för att minska matsvinnet.

Grönsaker i säsong

Grönsaker i säsong lagom till påsk är isbergssallad, kålrot, lök, morrötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål från Sverige och blomkål, broccoli, fänkål och mangold från andra delar av Europa.

Kött
Bästa valet av lammstek till påsk är fryst, svenskt lamm som är Kravmärkt. Färskt svenskt lamm redan till våren betyder att lammen har hållits inomhus under hela sin livstid. Istället för att beta och bidra till biologisk mångfald har lammen utfordrats med spannmål som det vore mycket energieffektivare att använda till människor.

Godis
Fyll påskäggen med naturligt gott! Det finns en hel del ekogodis numera. Jag har tidigare tipsat om Ekorrens ekologiska chokladkex och tillverkarna Sjölunda Gård har även ett blandat sortiment av ekologiskt smågodis.
Choklad kan också lämna en bitter eftersmak i munnen om man har läst SwedWatchs rapport ”Chokladens mörka hemlighet” som kom 2006 och som jag tipsade om förra påsken.

Mer
Kritik mot eko-ägg

1 kommentar:

  1. jag äter faktiskt finska ägg ibland,
    och löper finskt smör... och MÄMMI

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin