tisdag 5 april 2011

Onne tonne life - framtidens livsstil?Källa: www.onetonnelife.com

I januari drog det så kallade One Tonne Life-projektet igång. Med hjälp av modern teknik och livsstilscoachning ska en familj skära ner sina individuella koldioxidutsläpp från 7,29 ton per person till 1 ton per person. Det är Familjen Lindell, bestående pappa Nils, mamma Alicja och tonårsbarnen Hannah, 16, och Jonathan, 13, som är testpiloter "på en resa mot en klimatsmart framtid".

Bakom projektet står storföretagen Volvo, som förser familjen med en elbil, A-hus, som står för bostaden - ett plusenergihus, och Vattenfall, som ska ta hand om den överskottsel som huset är tänkt att producera. Tekniken och lösningarna som familjen Lindell använder för att leva ”One Tonne Life” är tillgängliga redan nu eller inom en nära framtid.
Men trots modern teknik kommer det troligtvis inte räcka för att nå ända ner till utsläppsmålet på 1 ton, så därutöver kommer familjen att bli coachade av experter hur man kan leva klimatklokt. Johanna Stål från Camino är en av de som kommer hjälpa till.

Vill & Volvo
Villan "Bright Living" har ritats av arkitekten Gert Wingårdh, som gjort det vita typhuset mer energieffektivt och formmässigt spännande med de utskjutande inramningarna runt varje fönster, entréns förstukvist och den stora inbyggda verandan vid husets sällskapsdel. Tillsammans med det svarta taket och solcellerna i söderläge ger de huset dess unika karaktär.
”One Tonne Life”-projektet ger Volvo Personvagnar en möjlighet att studera hur elbilen passar in i en modern familjs livsmönster. Familjen använder sig också av appen Commute Greener för att logga sina transporter, den har jag skrivit om tidigare här.

Men tänk om...
Men tänk om man hade tänkt ett varv extra och exempelvis låtit familjen vara bilfria? Måste huset verkligen vara 150 m2 eller hade man kunnat gör det resurssnålare genom att krympa boendeytorna? Allt handlar om hur pass socialt man vill bo påpekar Gert Wingårdh som själv bor i ett torp som är 75m2 på nedervåningen...
Susanna Elfors har tillsammans med konstnärerna Thérèse Kristiansson och Annika Enqvist i the New Beauty Council arbetat fram ett alternativt konceptet - Det gröna lägenhetslabbet. Där fokuserar man på kollektivtrafik och lägenhetsboende, dessutom är livssttilen i fokus istället för tekniken.

5 kommentarer:

 1. Jag funderar en hel del på varför just tipsen för miljövänligt boende riktar sig så mycket till villaägare. Borde inte tips på hur en familj tex klarar sig i en trea trots att man tror att en fyra är ett måste. Smarta compact living-lösningar lixom. Visst nämns de, men inte särskilt ofta och snarare riktade till tex studenter än till familjer med några barn. Jag ska absolut kika in på "lägenhetslabbet" :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Skrev en liten snutt på min blogg som kanske intresserar dig http://begrundatoplitat.blogspot.com/2011/04/why-people-adore-their-second-hand.html

  SvaraRadera
 3. Det är väl detta som företagen är mest intresserade av att sälja ny (dyr) teknik och jag förstår dem det är ju vad de (dvs vi lever på). Däremot är det säkert så att en familj som bor i lägenhet och som åker kollektivt och som lever klimatsmart i övrigt kan få lika bra resultat utan all denna teknik...

  / Oskar

  SvaraRadera
 4. Hej på er,
  Kul att ni diskuterar och funderar kring vårt projekt One Tonne Life och vårt hus. I just detta projekt har vi tagit fram en klimatsmart villa. Många gånger görs muskelprojekt där man använder de allra häftigaste teknikprylarna och extremt tjocka väggar. Sådana hus blir väldigt dyra. Vi vill göra hus som folk kan köpa och har därför valt att inte välja det som är dyrast och häftigast. Istället har vi valt att göra en avvvägning och göra val som gör att vi kan tillverka huset i vår husfabrik och därmed får vi ner kostnaderna. Huset är med andra ord ett kataloghus. Köparen kan välja mellan olika "energipaket" och priset hamnar bara ca 8 % högre än ett vanligt hus.

  Ni har helt rätt i att vi inte ska glömma av de som bor i lägenhet. De första passivhusen vi gjorde var hyresrätter http://www.deromeforvaltning.se/web/Kvibille_Pilagard.aspx. På så vis får vi direkt återkoppling ifrån de boende om hur deras boende fungerar och vad vi kan göra bättre. Vi jobbar även med att utveckla den helt nya stadsdelen Kvillebäcken i Göteborg. Här kommer vi tillsammans med flera andra byggherrar bygga en stadsdel där vi har miljön i fokus. Kika gärna in på www.kvillebacken.se

  Hör gärna av er om ni har funeringar kring detta.

  Må gott,
  Petra Cedehed
  A-hus och Derome

  petra.cederhed@derome.se

  SvaraRadera
 5. 1960 fick barnen i Stockholm rita och berätta, hur det skulle bli år 2000. Det som inte har ändrat sej så mycket, är vårt boende... Röd stuga med vita knutar håller i sej, få drömmer om japanska sov-lådor..

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin