fredag 1 april 2011

Sluta shoppa nu!

Parking Garage Yellow

Bild: Navicore

Upplever du att det är för mycket månad kvar i slutet av lönen? Eller behöver du spara pengar till semester? Ett klassiskt knep är att föra kassabok för se var pengarna tar vägen. Har du inte någon budget kan du alltid sätta dig och göra en. Ett pra psykologiskt knep kan vara att kalla det en spenderplan snarare än en budget. Du bestämmer helt enkelt hur du vill fördela de pengar du har över när allt nödvändigt är täckt. Ofta inser man att en hel del pengarna försvinner för att man impulsshoppar både stora och mindre saker. Här kommer några tips på hur du drar ner på shoppingen.

Gör det svårare att impulsshoppa!
Gå inte in i butikerna. Punkt. Radera alla webbbutiker bland dina favoriter på datorn särskilt om det är sådana som Amazon som har sk "1 click shopping" med förinlagda kontokortsuppgifter. Säg upp prenumerationerna på butikernas nyhetsbrev via e-post och släng postorderkatalogen direkt i pappersåtervinningen.

Göm kreditkorten
Ta ut alla kundkort, bankkort och kreditkort från plånboken. Be din partner, kompis eller arbetskamrat att gömma dem om du vill. Ett annat populärt tips är att lägga dem i en burk vatten i frysen. Du har korten kvar hemma men det tar tid att tina dem om du drabbas av shoppingdjävulen.

Skaffa dig nya rutiner!
Undvik att ta en sväng i affärerna på lunchen eller en runda på stan i helgen. Gå ut i skogen, träffa kompisar, besök biblioteket, gå och träna eller nåt annat. Vad som helst som håller dig borta från frestelserna i butikerna.

Använd endast kontanter
På så sätt ser du lättare hur mycket du faktiskt gör av med. Ta bara ut så mycket pengar som du får spendera. Är pengarna slut innan veckan är slut får du vänta.

Kolla villkoren för bytesrätten
Se till att det går att lämna tillbaka det du köper om du ångrar dig.

MerFinding My Spending Identity
Wants, Needs, and the Sense of Entitlement
Bargain Shopping Gone Berserk!

5 kommentarer:

 1. 10 kr per dag blir 3600 kronor på ett år, om man vill spara exempelvis till semester. Ungefär typ en kvällstidning, det är det lilla som gör skillnaden.

  SvaraRadera
 2. Du har helt rätt! Det är inte de stora inkomsterna man blir rik på utan de små utgifterna.

  SvaraRadera
 3. Ni har så rätt men å andra sidan vet jag ju att detta är sidan för dem som förstår detta:-) Igår var det ännu en artikel på detta ämne på samma blogg som de övriga länkarna. En fundering som jag ibland har när det gäller folks beteenden men pengar är att de ofta glömmer bort det större perspektivet. Om en ny mobil telefon varje år innebär att du kommer vara fattig som pensionär eller inte kan åka på den där resan du önskat dig....är det värt det? Det är nog ändå den viktigaste frågan man ska ställa sig när man shoppar...

  http://www.getrichslowly.org/blog/2011/04/05/establish-your-financial-priorities-worksheet-inside/

  Hälsningar - Oskar

  SvaraRadera
 4. Är det värt det gäller förstås även den negativa miljö påverkan som inköpen kan ha.....

  / Oskar

  SvaraRadera
 5. Bra tips! På liknande ämne skrev SvD tidigare en intressant artikel om vilka sex vanor som karaktäriserar skuldfria, till exempel kan man låtsas att man tjänar mindre än vad man faktiskt gör. Intressant hur mycket psykologin spelar in! Här hittar du artikeln om du är nyfiken: http://www.svd.se/naringsliv/sex-vanor-hos-skuldfria_8968376.svd

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin