fredag 29 april 2011

Inredningsfredag: Litet hus på viftFör knappt ett år sedan bloggade jag om GunneBod, en friggebod som tagits fram av Gunnebo Slott och Trädgårdar. Bodens utformning och egenskaper hämtar inspiration från de park- och trädgårdsbyggnader som under 1700-talet kallades för eremitage. Typen av byggnad var ursprungligen tänkt som primitiva och rustika små hus för avskildhet och eftertanke. Användningsområdet kan i dag mycket väl vara detsamma, men också lämnas helt upp till brukarens behov och fantasi. Det fanns ett eremitage på Gunnebo slott på 1700-talet och Gunnebo är också slutstationen för boden så småningom.
Husets byggnadsmaterial är lokalproducerade och valda med hänsyn tagen till traditionellt hållbart byggande. Huset är huvudsakligen tänkt som ett manifest, med målsättning att återerövra en kvalitativ byggnadskultur.

Utställningen Litet Hus har tidigare visats upp på Nääs byggnadsvård i Västsverige, i ankomsthallen på Landvetter flygplats samt vid Domkyrkan i Göteborg. Nästa stopp är Helsingborg där Litet Hus ingår i utställningen Trädets tid på Fredriksdal Museer och Trädgårdar som hade premiär lördagen 16 april. Träd är årets tema på Fredriksdal och utställningen Trädets tid är baserad på Christel Kvants (författare, journalist och fotograf med inriktning på trädgård.) bok med samma namn. Väl värt ett besök i sommar!

1 kommentar:

  1. hej.
    åh va glad jag blir att du skriver om just detta,jag prenumererar nämligen på Åter och däri stod det om detta och jag har sökt information igen,men inte hittat,TACK!!!
    jag tycker den va så mysig invändigt!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin