torsdag 22 januari 2009

Slita eller slänga?

Bild: GregPC

Slita eller slänga? Det är frågan! SvD har under rubriken "Trender i tiden" diskuterat ytterligheterna "de som spar" och "de som rensar". I många fall kastar vi för att komma i kapp, för att kunna konsumera mer. Familjen Sandell sparar på allt Göran och Ingrid rensar däremot gärna även om det inte alltid varit så. Läsarna är också kluvna, vissa vill spara men på ett smart sätt, andra vittnar om hur skönt det är att rensa. Och är det inte inte bättre att bärja i andr aänden, att handla mindre? Men visst finns det skäl att behålla prylarna, det tycker t.o.m Karen Kingston, författare till ”Rensa i röran med Feng Shui”.

Rensa i din egen röra?
Ulrika Gabriel har dragit igång en utmaning att rensa i röran. Reglerna är enkla, här är en kortversion:
1. Rensa ett valfritt ställe per vecka
2. Lämna en kommentar om din veckas "mission"
3. Lägg ut "bildbevis" på din blogg
4. Glöm inte att sopsortera
5. Återvinn det du gör dig av med, sälj, byt eller skän bort!

Lolitalotta med bloggen Det enkla målet är en av dem som har antagit Ulrikas utmaning om att rensa i röran.


Relaterade inlägg:
Less is more - eller var tog leksakerna vägen?
Tema rensa - Före & Efter i Badrummet
Tema rensa - på jobbet

6 kommentarer:

 1. Jag försöker med något mellanting. Att rensa ur det jag inte behöver eller använder. Det gäller så klart inte saker jag verkligen tycker om men man får vara lite hård mot sig själv i bland. Sen tänker jag inte heller införskaffa dessa saker igen i ny upplaga utan endast det jag behöver och då i bra kvalité så att de håller länge. Det kräver förstås lite tid att välja medvetet men jag tror man tjänar in den tiden på att slippa hålla efter massa prylar och att slippa köpa nya så ofta.

  Eller är det så att
  "Den som har mest prylar när han dör vinner"? ;-)

  SvaraRadera
 2. Åh, tack för tipset om SvD-artiklarna, dem hade jag helt missat!

  Jag själv älskar att rensa, tycker precis som många som kommenterat på artiklarna, att det ger en sådan otrolig frihetskänsla. Har dock inte alltid varit så, tror att jag förut har varit alldeles för influerad av min mammas "allt kan vara bra att ha"-tänk. Men sedan jag flyttade till egen lägenhet har jag insett att nej, allt är inte bra att ha. Pappkartonger till större prylar tar mest bara enorm plats. Kläder som jag använde för -7kg sedan ger mig bara ångest. De flesta prydnadssaker jag fått av släktingar som knappt känner mig ("hon är tjej, hon gillar säkert tusentals ljusstakar och vaser" - jag fick vaser oftare än blommor), har fått ryka de med. Och ju mer jag rensar, desto petigare blir jag med vad som numera får komma in i vår lägenhet; är det något som jag vet att jag inte kommer behöva eller älska, så tackar jag numera vänligt men bestämt nej eller låter bli att köpa det. Impulsshoppar i princip aldrig längre. Så all rensning har varit steget som fått mig att verkligen börja tänka på mina konsumtionsvanor :) Sen har det blivit lättare att städa också! ;)


  Har nog skrivit det förr, men tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 3. Jag gillar att rensa och det är sällan jag har ångrat att jag givit bort saker. Jag har också en tanke om att ge bort saker för att lämna plats för nytt och att om jag ger bort snarare än säljer så kanske jag får det jag behöver vid något annat tillfälle.

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig känt mig så rik som efter mina rensningar. Ja det är ett ständigt pågående projekt för av någon anledning så sänker man ständigt nivån på vad man "behöver". Att enbart omge sig med sina favoritsaker är en härlig känsla och precis som någon annan skrev så blir man kräsen på vad som får komma in i hemmet. Det har bidragit till att mitt konsumerande är löjligt lågt. Jag kan med gott samvete lägga de "sparade" pengarna på god ekologisk mat och känna mig ännu "rikare". Karen Kingstons bok är en höjdare som är skriven på ett avslappnat bra sätt. Jag återkommer till den då och då för den har inte rensats ur mina bokhyllor =)

  Beatrice

  SvaraRadera
 5. Innan jag flyttade hit rensade jag det lilla jag hade och jag känner verkligen att det var väldigt skönt att flytta hemifrån med minimalt antal ägodelar! Det mesta jag äger är också sådant jag vill äga som inte betungar mig själv. Jag är glad att jag är ung och inte hunnit köpa upp mig på mycket och jag hoppas att jag slipper hamna där jag har alldeles för mycket. Det är värt att påverka något medan man fortfarande kan :)

  SvaraRadera
 6. Jag tycker om att saker cirkulerar och inte står oanvända, jag lånar ut och sånt.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin