torsdag 8 januari 2009

The Container Theory of Life

Bild: S@Z En restaurang i en container

Via DollarStretcher.com hittade jag en gammal artikel om frivillig enkelhet som byggde på en teori om begränsningar. Artikelförfattaren skriver att det måste finnas begränsningar när det gäller det materiella. Det finns gränser för hur långt jordens resurser räcker och gränser för hur mycket utrymme man har i sitt hus eller lägenhet. Den här begränsningsteorien kombineras med fördel med tanken om att allt har sin plats. Lägger man ihop dessa två tankar får man "the container theory of life". Det är mycket enkelt egentligen, köksskåpen har plats för X antal glas så köper eller får man två nya måste man göra sig av (ge bort?) med två gamla. Köper man nya kläder måste man rensa ut motsvarande antal ur garderoben. Artikelförfattaren lyfter även fram hur dessa teorier har sparat pengar. Familjen fick inte plats med någon kaffebryggare eller mikro i sitt kök och genom att inte köpa dessa produkter sparade de X antal kronor som de kunde använda till annat. Rätt smarta tankar om man vill ha ordning och reda där hemma.
Jag funderar på om man kan bygga på med en tredje tanke, skall man betrakta den här behållaren som halvtomt eller halvfullt... ;-D

Läs mer!
Det finns en helt annan container teori som handlar om nationalstaten också
Och en tredje som handlar om ordning och reda genom lika behållare

5 kommentarer:

 1. Du har en "award" inne hos mig...

  Tack för inspirerande läsning; både bok och blogg!

  SvaraRadera
 2. åh vad kul att läsa om dollarstretcher. en av mina favoritsidor på nätet. :-)

  SvaraRadera
 3. Intressant tanke, som jag också tror är väldigt vettig. Undra hur det skulle se ut om man skulle ta alla jordens resurser och dela rakt av med antal människor som bor här och när man handlade skulle man få handla på ett "resurskonto" och när det var slut så var det! Om man handlade som vanligt, undra in i vilken månad på året man skulle ha förbrukat upp sin lott..

  SvaraRadera
 4. Båtfolk kan det där med att bo trångt...

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin