måndag 12 januari 2009

Matmåndag - kockar och tillsatser

chef

Bild: Olle Svensson

I helgen läste jag artikeln "Kockarna på slottet" som till viss del berör den nya "matmedvetenheten". Albert Adrià en av de spanska stjärnkockarna bakom världsberömda restaurangen el-Bulli (3 stjärnor i Michelin guiden) skall lämna krogen han driver tillsammans med sin bror och söka sig tillbaka till det enkla och naturliga, till matlagningens ursprung. För några år sedan lanserade bröderna Adrià de sk. Texturas, en serie pulver och tillsatser med namn som Iota, Kappa, Glice och Algin som gör det möjligt (för andra kockar) att återskapa den molekylära gastronomi som elBulli gjort sig känt för. Det handlar om dimmor, lödder, kulor och andra intressanta matlagningskonster men vad är det egentligen man äter?

"Exakt vad pulvren innehåller och vilka sidoeffekter de har på lång sikt, det är det inte många kockar som känner till. De är alldeles för upptagna med att överraska sina gäster med körsbärsdimma, basilikalödder, nudlar gjorda på gåslever och sfärer och kaviarkulor med smak av melon för att hinna ta reda på mer".
Den tyska journalisten Jörg Zipprick har ägnat månader åt att tillsammans med forskare ta reda på vad tillsatserna i Texturas innehåller. Detvisade sig bland annat att det är
"allt från samma komponenter som i bland annat laxeringsmedel, klister och brandsläckare till vanliga proteiner som annars hittas i styrketränares och porrfilmsskådespelares dietlistor. Vissa saker kan vara cancerframkallande, andra är helt ofarliga, om än onödiga.
Zipprick skriver på en bok om detta men jag har inte kunnat hitta någon närmare information om när. Jag tycker att det är intressant att det inte bara är billig industriellt framställd mat som innehåller dessa tillsatser utan att kokcar som hyllar de rena råvarorna inte drar sig för att använda sådana här tillsatser.

Missa inte!
På onsdag recenserar jag Eric Schlossers Snabbmatslandet

6 kommentarer:

 1. Jag tyckte också att artikeln var hyperintressant.

  SvaraRadera
 2. Dagisbarn och skolbarn får mest glutamat och billig margarin.

  SvaraRadera
 3. Det låter verkligen elt galet! Nästan komiskt galet. Jag tror dock att det här kanske hör till ovanligheterna. De flesta kockarna verkar ändå förespråka mat lagad från grunden med frukt och grönt efter säsong och gärna ekologiskt, allt för smakens skull.

  SvaraRadera
 4. Otäckt!!

  De kanske ska börja läsa på etiketterna?

  SvaraRadera
 5. Nästan så jag önskar att något drastiskt inträffar så att folk vaknar upp ur den trygga tillsats-vagga som de stora matvarubutikerna och livsmedelsbranschen fått oss att krypa ner i.

  SvaraRadera
 6. Finns säkert mycket skumt i de där kockarnas gryta, men det sista citatet känns ganska vilseledande. Först är det vanliga proteiner, men som också återfinns i porrfilmsskådespelares dietlistor. Haha va!? :) vad har dom saken att göra? Känns orelevant i informationen.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin