fredag 13 maj 2011

Göteborg blir Fairtrade cityÅr 2006 lanserade Fairtrade Sverige ett nytt koncept i Sverige – Fairtrade City. Fairtrade City innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt ett utbud av etiskt märkta produkter i butik och på arbetsplatser. Diplomeringen har funnits sedan 2000 i Storbritannien och i dag finns det drygt 630 Fairtrade City-diplomerade städer och kommuner i Europa, USA, Kanada och Australien. Fairtrade City leds av en styrgrupp vars främsta uppgift är att sprida information om etisk konsumtion till kommunens invånare.

Den 14 maj diplomeras Göteborg till en Fairtrade City och man blir då den största kommunen i landet som är en Fairtrade City. I Göteborg har Konsument Göteborg legat bakom arbetet med att bli en Fairtrade city. Man har bland annat sammanställt uppgifter om Fairtrade varor från mataffärer, caféer, hotell/estauranger, arbetsplatser och den egen kommun.

Processen att uppfylla kraven för Fairtrade City har tagit lång tid. Redan 2005 togs frågan upp av organisationer från den ideella rörelsen såsom Röda Korset och Rättvis handel.
I början av mars i år skickade Konsument Göteborg in sin ansökan till Fairtrade Sverige som är organisationen som tilldelar diplomen. Imorgon den 14 maj firar man diplomeringen

Plats: Domkyrkoplan

Datum: 14 maj kl.10- 17

Scenprogram 13-16


13.00 Invasion Tropikal
13.30 Fairtrade Sverige delar ut diplom
14.00 Invasion Tropikal
14.15 Göteborg klipper Fairtrade City bandet
14.30 Linnéa Södahl
15.00 Diplomutdelning arbetsplatser, restauranger, butiker mfl.
15.30 Love & Honour

Marknad 10-17

Under hela dagen finns utställare med Fairtrade och Rättvis handel runt Domkyrkan. Bland andra:

Arrangemanget sker i samverkan med Innerstaden och Domkyrkan. Det kommer även att finnas utställare från ECO-Fashion gruppen, Ekologisk stadsdel Majorna, och bönder från Lokalproducerat i Väst.Mer
Mer information om Fairtrade City, vilka kriterier som krävs, och det internationella konceptet hittar du i Guide till Fairtrade City.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin