“Dad, if that man had a less nice car, that man there could have a meal,” Hannah protested. The light changed and they drove on, but Hannah was too young to be reasonable. She pestered her parents about inequity, insisting that she wanted to do something.“What do you want to do?” her mom responded. “Sell our house?”
Idag bloggar jag om en bok som beskriver en familjs projekt som börjar med ett slumpartat möte med en hemlös person och slutar med att de faktiskt säljer sitt hus. Boken handlar om hur familjen Salwen bestämmer sig för att sälja sitt hus och använda pengarna, som blir över efter att ha köpt ett mindre hus, till att bekämpa svält i Afrika.
Allt börjar med att 14-åriga Hanna får en aha-upplevelse vid ett rödljus, om mannen i den fina mercedesen brevid skulle välja en billigare bil och ge mellanskillnaden till uteliggaren på trottaren brevid skulle bägge ha ett bättre liv.
Det blir ett projekt som tar lång tid. Familjen måste till att börja med hitta ett nytt mindre hus och när de väl har gjort det ska de sälja sitt stora fina hus (hiss inomhus, ett flertal öppna spisar osv..), bestämma vad de ska göra med pengarna och inte minst gå igenom och göra sig med hälften av alla sina ägodelar så att deras nya liv passar deras nya hus.
Familjen väljer att se på denna nerväxling som "the new normal" - att vara nöjd med lite mindre istället för att hela tiden växla upp livstilsmässigt. Något som de tidigare har gjort utan att ens reflektera över det. Värt att notera är att även om familjen växlar ner så är de ändå amerikansk övre medelklass som har det tämligen gott ställt.
Efter många diskussioner enas familjen om att arbeta tillsammans med the Hunger Project, en New York -baserad välgörenhetsorganisation som bekämpar svält världen över. De väljer också att finansiera projekt i Ghana. Mot slutet av boken åker familjen också till Ghana för att se hur hungerprojektet arbetar på plats. Utan att avslöja allt för mycket kan man säga att det blir en kulturkrock...
Men allt är inte bara en dans på rosor. Familjen drabbas också av en hel de motgånger, varav den främsta att de inte får sålt sitt hus. Under flera år står de med kostnader för dubbla bostäder och får finansiera sitt välgörenhetsprojekt genom sparade pengar. Men vad jag kan läsa mig till så överväger ändå fördelarna med projektet. Familjen svetsas samman genom projektet, de blir en enhet igen och både barn och vuxna utvecklas enormt genom projektet.
Boken är helt enkelt otroligt inspirerande! Vad som börjar som en impuls blir ett projekt som liksom ringar på vattnet utgår från familjen Salwen, påverkar deras vänner och bekanta och i slutändan 30,00 människor i Ghana. Boken finns att låna på biblioteket i Göteborg men du kan också be ditt bibliotek att köpa in ett eget ex.
Om författarna
Boken är skriven av mannen i familjen, Kevin Salwen med hjälp av dottern, Hanna Salwen så man får vuxen- och tonårsperspektiv på projektet över tid. Salwen har arbetat som journalist på bland annat Wall street journal så boken är både välskriven och lättfattlig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar