onsdag 25 maj 2011

Bokonsdag: Vägen till din första miljon

Vägen till din första miljon

Idag recenserar jag boken "Vägen till din första miljon" en bok jag först såg på Bokmässan förra året och som jag hittade på biblioteket häromdagen.

Alla kan bygga sin egen pengamaskin

Den här boken är skriven av Tobias Schildfat, civilekonom, och det är inte någon handbok i hur man snabbt blir rik. Snarare handlar det om hur "alla" kan skapa sig en egen pengamaskin och att målet med pengamaskinen är att skapa ekonomiska marginaler i tillvaron som sedan leder till ökad frihet och ökat oberoende. Det är inget man gör i en handvändning och som alltid är pengar ett medel snarare än ett mål men i slutändan vill författaren ger var och en möjligheten att bestämma mer över sin egentid. Som vanligt handlar det i grunden om om att dra ner på utgifter eller öka inkomsterna. Sedan gäller det att investera sitt överskott, förslagsvis i aktier. Den som köper(eller i alla fall tidigare köpte) boken får också en aktiedepå i Nordnet på 300 kronor, förutsatt att man öppnar en depå. Jag vet inte om erbjudandet kvarstår så här ett år efteråt...

Den största påverkan på den egna ekonomin kan nästan allitd härledas till egna beslut.
Författaren vill visa att man faktiskt kan påverka sin egen ekonomi även om man inte fått några direkta kunskaper i privatekonomi i skolan. Spara och slösa i all ära men författaren undrar varför man inte fick läsa om den tredje systern: investera...
I kapitel 2 ställer författaren en rad olika frågor för att man ska kunna förstå inställningen till sin egen ekonomi. Det handlar även om att fundera över sina känslor inför sin ekonomi och att visualisera sin "drömekonomi", hur man vill att sin ekonomi ska se ut om 10 år.
Boken innehåller inte bara författarens egna erfarenheter utan även fallbeskrvningar över hur andra har byggt sin pengamaskin, allt från visdomsord från den legendariske aktiestinsen till killen som investerat i en egen hyresfastighet.

4 bra tips att ta till sig även om du inte orkar läser boken...

 • Konsumera inte för lånade pengar...
 • Undvik livstilsinflation
 • Våga förhandla!
  Det gäller allt från låneräntor till till större inköp
 • Ta kontroll över dina investeringar
  Acceptera inte bara att dina fonder har gått dåligt, analysera och agera!
Den här boken vänder sig främst till nybörjare inom ekonomi. Författaren förklarar begrepp som inflation, optioner och terminer, hur man får kontroll över sin privatekonomi och lär sig spara pengar varje månad. Men även den som är intresserad av ekonomi i allmänhet kan få lite inspiration att se över sin ekonomi. Själv ska jag göra författarens övning där man ska sätta lyckopoäng på sina utgiftsposter. Dessutom ska jag läsa om Oskars gästinlägg om "Frivillig enkelhet, ekonomisk frihet och (hållbara) investeringar" och fundera över på vad jag själv skulle kunna tänka mig att investera i.Om författaren
Enligt baksidestexten började Schildfat bygga sin egen pengamaskin redan som tonåring. Det är alltid intressant att läsa om personers bakgrund och hur författarens intresse för ekonomi och aktier växte fram när han som tonåring fick två st. aktier i julklapp. Genom att investera sina extrainkomster och köpa fler aktier lärde han sig allt mer om att bygga sig en egen stark privatekonomi över tid.
Författaren har även arbetat som aktiemäklare och affärsområdeschef på Findus. Idag driver han, tillsammans med sin bror, e-handelsföretaget Solentro (en webbplats där man kan skapa sin egen bok eller fotobok online.

1 kommentar:

 1. Tycker alla böcker om ekonomi är intressanta. Jag lever visserligen redan efter tankar som att inte leva för lånade pengar, försöka att minska på utgifterna och att leva minimalistiskt generellt, men jag vill alltid lära mig mer!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin