måndag 5 oktober 2009

Matmåndag: HjordnäraI augusti när jag besökte matfestivalen fick jag tillfälle att titta närmare på Hjordnäras produkter. Hjordnära ägs av Skånemejerier och sju ekologiska mjölkproducenter i trakten av Hjo. För ett och ett halvt år sedan lämna de sitt samarbete med Arla för att starta eget mejeri. En av anledningarna var att man ville komma närmare konsumenterna, de kände sig inte riktigt hemma i det jättestora företaget längre.


I början av september invigdes deras nybyggda mejeri i Hjo av Lars Bäckström, Landshövdingen i Västra Götaland. Mejeriet kommer bland annat att tillverka mjölk, grädde, yoghurt och fil, främst produkter avsedda för den lokala marknaden. Genom samarbetet med Skånemejerier kommer även flera produkter att säljas genom Skånemejerier.

Men Skånemejeriers investering i Hjordnära har fått kritik, eftersom de istället borde satsa på att få fler skånska mjölkbönder att ställa om till ekologisk produktion.
Tidigare har Emåmejeriet i Hultsfred, Östgötamjölk och Sju gårdar klippt banden till de etablerade mejerierna och byggt egna varumärken med tonvikt på närproducerat.

Hittilla har jag inte sett några av Hjordnäras produkter i de livsmedelsbutiker som jag brukar handla i men ni får gärna rapportera om era butiker säljer deras mjölk.

6 kommentarer:

 1. Coop här i Malmö tycks sälja deras produkter. Jag undrar mest om det inte fanns några skånska bönder som velat göra nåt liknande?

  SvaraRadera
 2. Jo Coop i malmö har deras produkter, men det känns ju som man då tappar idén med närproducerat när den förpackade mjölken, filen mm skall transporteras 35 mil hit.

  SvaraRadera
 3. Malmborgs i Limhamn har Hjordnära. Det jag gillar mest med Hjordnära är deras förpackningar: ingen skruvkork i plast! Förresten, endast Skånemejeriers ekologiska produkter har inga skruvkorkar. Jag tycker de är helt onödiga. Slöseri med plast, och man får inte ut allt ur yoghurtkartongerna - slöseri med mat.

  SvaraRadera
 4. vi köper gärna annat än Arla.

  SvaraRadera
 5. Kikade på COOP på Backaplan idag, men där finns det ju inte. Vi brukar försöka köpa Wapnös mjölk om det finns. Den kommer från ett litet mejeri i Halmstad och är jättegod.

  /Lena

  SvaraRadera
 6. ICA Maxi Alingsås samt Ekobutien Planeten i Alingsås säljer dem

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin