onsdag 24 juni 2009

Semester: tågluffa med barn

Little boy in train

Bild: Bernard Garon

Om man inte har någon bil och väljer bort charterflyget och dessutom inte har planerat något i förväg, funkar det att resa med barnen då? Två Dagar och lärde sig åtta relativt nyttiga läxor till nästa gång.

Läs mer om när GPs reporter tågluffade i Europa med sina döttrar. Jag tycker att det verkar vara ett toppensätt att resa med barn. Men det får nog bli när mina är lite äldre. Annars finns ju även Scanrail-kortet är en motsvarighet till Interrail som bara gäller i de nordiska länderna. Det finns i flera varianter med olika giltighetstider. Resandet i det land kortet är köpt är dock begränsat till tre dagar.

Uppdatering: Fr.om 2008 säljs inte Scanrailkortet längre

Inrikes
Man kan naturligtvis även tågluffa i Sverige. För tredje året i rad ökar turistresandet rejält på Inlandsbanan. Med Inlandsbanekortet (1450 kr under perioden 08 juni– 30 augusti) åker du hur mycket du vill under hela 14 dagar på hela Inlandsbanan. Du väljer själv var du stiger på och av. Platsbiljett ingår ej men kan köpas för 50 SEK per sträcka. Två barn under 15 år reser gratis i vuxens sällskap och ungdomar mellan 16-19 år erhåller 25% rabatt.

Läs mer!
De tågluffar genom Europa med fyra barn
Hos SJ kan du ladda ner reseguider till 17 orter i Sverige
Tågluffa med barn i Europa

4 kommentarer:

 1. Det står på Scanrails sajt att det kortet inte finns längre :(

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Tågluffa är kul men tyvärr är biljetterna extrem dyra. Jag åkte tåg till Italien förra sommaren, du måste betala interrail kortet, utöver detta skall du betala resan Sverige-utomland och tillbaka eftersom kortet gäller bara utomlands. Sedan måste du betala för sittplatserna, vissta tåg för du bara åka med om du har sittplats...ja, hela priset blir mycket dyrare än själva biljetten, det får man räkna med om med familj blir det riktigt dyrt. På vägen tillbaka träffade jag en svenk-italiensk familj som reste med sina två barn, en dyr historia och när tågen inte klaffar ihop...ja, det missade två tåg och när man är utomlands får du betala igen får sittplatsbiljetten ( ersättning får du senare när du är i Sverige ). Man får tänka noggrant! Charterresa med flyg är dock miljövänligare än reguljära flyg, de måste man också räkna med i bilden!

  SvaraRadera
 3. Ärligt talat, jag skulle aldrig orka tågluffa i Europa med barnen...shit vad trist.... Tillbringade fyra av min barndoms somrar med att bilsemestra i Europa och det var väl ok, men jag villa alltid stanna längre på varje ställe... De somrar jag verkligen minns med värme är segelsomrarna i Finland. Vi åkte dit, stannade tre-fyra veckor och åkte hem. Störtskönt, sol och bad och segling. Tror att vuxna uppskattar upplevelsesemestrar betydligt mer än barn...

  SvaraRadera
 4. nja, vi har cyklat med tält i stället.
  Siljan runt fyra gånger.

  Synd bara att SJ är så dålig på cyklar..

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin